Invalidsku penziju u Srpskoj prima 12,49 odsto korisnika

Pravo na invalidsku penziju ostvarilo je 35.024 ili 12,49 odsto od ukupno 280.472 korisnika prava na penziju Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje Republike Srpske.

Pravo na invalidsku penziju ima osiguranik kod koga je gubitak sposobnosti za rad prouzrokovan povredom van rada ili bolešću, nastao prije ispunjenja uslova za starosnu penziju, pod uslovom da do nastanka invalidnosti ima pet godina staža osiguranja ili 10 godina penzijskog staža, saopšteno je iz Fonda.

Pravo na invalidsku penziju ima i osiguranik kome je poslije 58. godine života utvrđena smanjena radna sposobnost, sa pravom na prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju pod uslovom da do nastanka invalidnosti ima pet godina staža osiguranja ili 10 godina penzijskog staža.

Osiguranik kod koga je gubitak sposobnosti za rad pruzrokovan povredom na radu ili profesionalnom bolešću, ima pravo na invalidsku penziju, bez obzira na dužinu penzijskog staža.

Osiguranik do navršenih 35 godina života ima pravo na invalidsku penziju pod uslovom da do nastanka invalidnosti ima dvije godine staža osiguranja.

Prosječna starost u momentu ostvarivanja prava na invalidsku penziju je 52 godine, pri čemu muškarci to pravo ostvaruju u prosjeku sa 52,5 godine, a žene sa 50,9 godina, navodi se u saopštenju.

Korisnici prava na invalidsku penziju u prosjeku to pravo koriste 18,5 godina koje se iz godine u godinu blago povećava, dodali su iz Fonda.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *