Kada će vlast početi misliti na penzionere?

Dok Upravni odbor Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje ne saopšti koji je to postotak redovnog usklađivanja penzija, nakon što su objavljeni podaci o BDP-u i CPI-ju, preliminarno se već priča da je riječ o nepunih dva posto.

Haso Halilović, zamjenik predsjednika UO Saveza udruženja penzionera u Federaciji BiH, objašnjava da svake godine sredinom aprila idu zvanični statistički podaci, a do kraja mjeseca Vlada FBiH bi trebala donijeti odluku pošto 24. ide štampanje čekova. Upravo je ovakav obračun kamen spoticanja kad je riječ o usklađivanju, stoga penzioneri traže hitnu izmjenu Zakona o PIO, gdje bi se omogućilo povećanje svih penzija.

“Konkretno izmjena zakona podrazumijeva vanredno usklađivanje penzija sa rastom troškova života ili sa rastom plaća, jer negativan rast BDP-a i CPI-ja idu protiv penzionera”, objašnjava on.

Zbog ove zakonske inicijative su dogovorili i sastanak sa predstavnicima federalnog Ministarstva rada i socijalne politike u srijedu.

“Naš predsjednik Saveza Redžo Mehić i pojedini kantonalni predstavnici udruženja bit će na tom sastanku koji možemo nazvati pripremni za onaj koji će biti održan krajem mjeseca sa Vladom Federacije, odnosno premijerom i resornim ministrima. Očekujemo da nas ministar podrži u izmjeni zakona, jer bez toga nema ništa”, kategoričan je Halilović i naglašava da ukoliko se ne ispoštuju uslovi penzionera, na Skupštini Saveza će 15. maja donijeti konačnu odluku.

“Dotad ćemo pokušati da ispucamo sve druge mogućnosti, odnosno da pokušamo preko zastupnika u federalnom Parlamentu ići sa inicijativom o izmjeni zakona”, kaže Halilović.

Tomislav Kvesić iz kancelarije za odnose s javnošću FZMIO/PIO kaže da će već naredna penzija standardno biti usklađena.

“Penzija će biti povećana za izračunati postotak, ali i za razlike za prva tri mjeseca između onih isplaćenih po akontativnom uvećanju”, kaže on.

(Izvor: Oslobođenje)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *