Kako ostvariti pravo na besplatne zdravstvene markice 

Nakon što je krajem decembra najavljena odluka o finansiranju zdravstvenih markica za penzionere s najnižim penzijama od strane Vlade i resornog ministarstva u  kantonu Središnja Bosna, mnogi penzioneri su se zapitali kako ostvariti to pravo i dobiti besplatne zdravstvene markice.

Prema informacijama dobivenim od ZZO ŽSB, penzioneri koji primaju minimalnu penziju trebaju posjetiti najbližu poslovnicu Zavoda za zdravstveno osiguranje i sa sobom ponijeti svoju zdravstvenu iskaznicu i ček od penzije. Važno je da iz čeka bude vidljivo da iznos penzije iznosi minimalnih 538,27 KM. Na temelju toga, penzioneri će dobiti besplatnu zdravstvenu markicu za 2024. godinu.

U budžetu za 2024. godinu izdvojeno je 750.000,00 KM za ovu svrhu, omogućavajući penzionerima pristup zdravstvenim uslugama bez dodatnih troškova. Ostali građani će i dalje plaćati zdravstvene markice po cijeni od 29,00 KM.

Ova inicijativa ima za cilj olakšati pristup zdravstvenoj njezi najugroženijim građanima Središnja Bosna i osigurati im potrebne medicinske usluge bez dodatnih finansijskih tereta.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *