Kako penzioneri u BiH žive sa svakodnevnim poskupljenjima

Osim plata od Nove godine trebale bi rasti i penzije. Riječ je o redovnom usklađivanju koje početkom svake godine rade entitetske vlade kada zavodi za statistiku objave parametre o procentima rasta prosječne plate i inflacije.

Za koji iznos će biti uvećane penzije, biće poznato u januaru.

“Svakako da ćemo pratiti i ispunjavati svoje obaveze i usklađivati rast penzija sa rastom troškova života. Vidjećemo kako ćemo i hoće li biti prilike za neka vanredna povećanja”, kazao je Nermina Nikšić, predsjednik Vlade Federacije BiH

“Mi očekujemo da ćemo 01.01. 24-te godine ići u novo povećanje penzija, a za 23-eću godinu je bilo 13,5 posto povećanje penzija, socijalnih davanja, boračkih davanja i svih onih davanja koja idu iz Budžeta RS”, istakao je predsjednik Vlade Republike Srpske.

Prvi ljudi entitetskih udruženja penzionera relativno zadovoljni predstojećim uvećanjem penzija. Naravno voljeli bi da rast penzija bude znatno veći, ali su kažu, svjesni ekonomske situacije.

“Ne možemo očekivati neke značajnije procente vezano za usklađivanje penzija. Prema svim tim procjenama koje kada mi saberemo to je negdje od 3 do 5 posto što je stvarno minorno u odnosu na ono koje su stvarne potrebe“, naglasio je Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

“Mi očekujemo da i ove godine bez obzira koliko ti parametri budu pokazivali da to povećanje penzija odnosno redovno usklađivanje ne bude ispod 10 procenata”, kazao je Ratko Trifunović, predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske.

Iako se poklonu ne gleda u zube i sa tom uvećanom penzijom treba biti pravi mađioničar da se kao penzioner u Bosni i Hercegovini preživi mjesec. Ni njima nije jasno kako im to uspijeva.

Prosječna penzija u BiH je 608 KM ili 305 evra i kao takva je najniža u regiji. Penzioneri u Federaciji su u nešto boljem položaju od svojih kolega u Republici Srpskoj. Prosječna penzija u BiH je 608 KM ili 305 evra. U Federaciji BiH je 675, a u Republici Srpskoj 541 marku. Prosječna penzija u Srbiji je 666 KM, Hrvatskoj 878, a najveća je u Crnoj Gori 907 maraka.

(Izvor: BHRT; foto ilustracija: yandex)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *