Savjeti za njegu i zaštitu tokom hladnih dana

Stiglo nam je hladnije vrijeme i minusi. Iako u nekim dijelovima BiH još uvijek nema snijega, svakako je dovoljno hladno da se povede računa o njegi i zaštiti od hladnoće. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta:

Održavajte toplu temperaturu u prostoru

Starije osobe su obično podložnije hladnoći, pa je važno održavati toplu temperaturu u kući. Provjerite da li je termostat podešen na pravu temperaturu i koristite dodatne izvore toplote kao što su grijači ili deke.

Redovno provjetravajte prostor

Iako je važno održavati toplinu, isto tako je važno redovno provjetravati prostor u kom boravite, kako bi se spriječilo nakupljanje vlage i poboljšao kvalitet vazduha.

Odgovarajuća odjeća

Preporučuje se nošenje slojevite odjeće kako bi se tijelo održalo toplo. Koristite tople i udobne materijale poput vune ili flanela, te nosite tople čarape i cipele.

Hidratacija

Starije osobe često imaju smanjen osjećaja žeđi, ali je važno da ostanete hidrirani tokom cijelog dana. Redovno pijte vodu i tople napitke poput čaja ili supe.

Uravnotežena prehrana

Pravilna prehrana igra važnu ulogu u održavanju tjelesne temperature. Osigurajte da konzumirate uravnotežene obroke sa dovoljno proteina, voća i povrća.

Redovna fizička aktivnost

Za poboljšanje cirkulacije i održavanje tijela toplim prekoruka je da po zimi ne zanemarite fizičku aktivnost. To može uključivati ​​laganu šetnju unutar ili oko kuće, vježbe istezanja ili druge aktivnosti prilagođene vašoj kondiciji i zdravlju.

Praćenje zdravlja

Važno je pratiti zdravlje, posebno u zimskim mjesecima. Redovno posjećujte svog doktora, uzimajte potrebne lijekove i održavajte dobar imunološki sistem.

 

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *