Kako se pokreće postupak za ostvarivanje prava na penziju?

Postupak za ostvarivanje prava na starosnu ili invalidsku penziju pokreće se na zahtjev osiguranika, dok se postupak za ostvarivanje prava na porodičnu penziju pokreće na zahtjev člana porodice umrlog osiguranika, odnosno člana porodice umrlog korisnika starosne ili invalidske penzije, pojasnili su u Fondu PIO Republike Srpske.

Zahtjev za ostvarivanje prava na penziju predaje se prema mjestu posljednjeg osiguranja u najbližu Poslovnicu Fonda, poštom ili posredstvom drugog nosioca osiguranja.

“U zavisnosti od vrste prava koja se traži zavisi i spisak potrebne dokumentacije, koji je ponuđen na samom obrascu zahtjeva, s tim što je ostavljena mogućnost za proširenje tog spiska, kada se prema okolnostima u konkretnom slučaju ukaže potreba za tim”, navode u Fondu.

Visina penzije zavisi od dužine ukupnog penzijskog staža i vrijednosti ostvarenih plata, a određuje se primjenom bod sistema.

Izračunavanje penzije po bod sistemu odvija se u nekoliko faza prema sljedećoj formuli:

  • OSTVARENA PLATA OSIGURANIKA : PROSJEČNA PLATA U ISTOJ KALENDARSKOJ GODINI = GODIŠNjI LIČNI KOEFICIJENT
  • ZBIR GODIŠNjIH LIČNIH KOEFICIJENATA : ZBIROM PERIODA ZA KOJI SU OBRAČUNATI = LIČNI KOEFICIJENT
  • LIČNI KOEFICIJENT X UKUPAN PENZIJSKI STAŽ = LIČNI BOD
  • LIČNI BOD X OPŠTI BOD = PENZIJA

Kod izračunavanja godišnjeg ličnog koeficijenta uzima se u obzir plata, odnosno osnovica osiguranja za svaku godinu u kojoj je osiguranik radio na teritoriji bivše BiH i Republike Srpske, počev od 1. januara 1970. do godine koja prethodi godini ostvarivanja prava, izuzev 1992. i 1993. godine i može iznositi najviše 4.

Za određivanje ličnog boda osiguranika penzijski staž može iznositi najviše 40 godina.

Vrijednost opšteg boda utvrđena je zakonom i redovno se usklađuje od 1. januara svake godine prema procentu promjene prosječne neto plate u Republici u prethodnoj godini, a vanredno se usklađuje u odgovarajućem procentu na osnovu Odluke Vlade Republike Srpske.

(Priredila: S.V. foto ilustracija: yandex)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *