Zašto nosioci srazmjernih penzija nisu dobili povećanje od pet odsto

Nosioci srazmjernih penzija zarađenih u RS i Federaciji BiH nisu dobili povećanje od pet odsto jer, kako je rečeno iz Zavoda PIO FBIH, nisu raspolagali potrebnim podacima iz RS kod donošenja odluke o povećanju penzija.

“Za utvrđivanje činjenice iznosa razlike penzije koji se korisniku srazmjerne penzije ima isplatiti, neophodno je utvrditi iznos srazmjernog dijela penzije koja se isplaćuje na području RS, kao i iznos usklađivanja koji je utvrđen kod tog nosioca osiguranja, sa kojim podacima ovaj zavod nije raspolagao u momentu donošenja Odluke o akontativnom usklađivanju penzija u 2024. godini. Iz tog razloga nije bilo moguće utvrditi pripadajući iznos razlike od zbira srazmjernih penzija do iznosa najniže penzije uz isplatu penzija za januar 2024. godine”, naveli su iz Zavoda PIO FBiH i dodali:

“Posebno naglašavamo da takvo postupanje nije u vezi samo sa korisnicima penzije koji imaju prebivalište / isplatnu adresu na području RS-a, nego je istovjetno postupljeno u svim slučajevima gdje se isplaćivala razlika od zbirnog izosa srazmjernih penzija do iznosa najniže penzije, bez obzira na činjenicu mjesta prebivališta / isplatne adrese korisnika”.

Pojašnjavaju kako se korisnicima srazmjernih penzija ostvarenih kod Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS osigurava isplata razlike od zbirnog iznosa srazmjernih penzija do iznosa najniže penzije koja se isplaćuje kod ovog zavoda.

– Napominjemo, da će ovaj zavod u svim slučajevima gdje su i dalje ispunjeni uslovi za isplatu razlike od zbira srazmjernih penzija do iznosa najniže penzije koja se isplaćuje kod ovog zavoda, a nakon što su od Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS dostavljeni podaci o procentu redovnog usklađivanja penzija koji iznosi 9,2 posto počev od 01.01.2024. godine, izvršiti usklađivanje, te utvrditi pripadajući iznos razlike penzije od zbirnog iznosa srazmjernih penzija do najniže penzije, te izvršiti isplatu istih i za januar i za februar 2024. godine, uz redovnu isplatu penzija za februar 2024. godine – naveli su iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *