Kako se riješiti šlajma iz pluća?

Ako imate uporan kašalj, vjerojatno se javlja kao posljedica nakupljanja sluzi u prsima.

Iako nije opasno po život, ovo stanje može značajno uticati na kvalitetu vašeg života i, ako se ne liječi, može dovesti do dodatnih komplikacija. Zato u nastavku saznajte kako se riješiti sluzi iz pluća.

Prije nego što potražite stručnu pomoć, postoji nekoliko kućnih lijekova koji vam mogu pomoći u ublažavanju simptoma.

Evo nekoliko prirodnih načina.

Ostanite hidrirani

Povećajte unos tekućine jer pomaže u razrjeđivanju sluzi. Osobito topla tekućina može očistiti sluz iz prsa i nosa, pružajući olakšanje od začepljenja.

Grgljanje tople slane vode

Grgljanje tople slane vode može pomoći u ublažavanju simptoma prehlade, uključujući višak sluzi. Pomiješajte toplu vodu sa soli i grgljajte 30 – 60 sekundi ili upotrijebite fiziološku otopinu u obliku spreja.

Glavu držite podignutom

Glavu držite podignutom, posebno noću, kako biste omogućili bržu drenažu sluzi. Koristite jastuke da podignete glavu dok spavate.

Koristite ovlaživač vazduha

Para može osloboditi sluz i ublažiti začepljenost. Koristite ovlaživač vazduha, posebno noću, kako biste stvorili ugodnije okruženje za spavanje.

Konzumirajte med

Med, poznat po svojim protivupalnim svojstvima, može pomoći u ublažavanju noćnog kašlja. Neka istraživanja pokazuju da je djelotvorniji od placeba, iako ne nužno i od određenih lijekova za suzbijanje kašlja.

Ako vaši simptomi potraju duže od 3 – 4 dana ili se brzo pogoršaju, posavjetujte se s ljekarom koji može preporučiti dekongestiv na recept ili sprej za nos za rješavanje problema.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *