Kako žive penzioneri u Ljubuškom i Širokom Brijegu?

Penzioneri su zasigurno inflacijom i poskupljenjima najpogođenija grupa u državi, a kako ova populacija živi od svoje penzije provjerili smo u udruženjima penzionera u Ljubuškom i Širokom Brijegu.

Najniža penzija za januar 2024. godine iznosila je 565,18 KM, garantovana 674,52, dok je najviša prema Zakonu o MIO, koji je bio na snazi do 1. marta  2018., iznosila 2.757,74 KM. Troškovi života puno su veći od minimalne penzije koju prima većina penzionera, a oni se s pravom mogu nazvati čudotvorcima.

Kroz brojna udruženja i saveze, oni se bore za svoja prava, a zatražili su od Vlade FBiH da im isplati 13. penziju. Hoće li od nje išta biti, trebalo bi se znati najdalje do kraja aprila kada je krajnji rok koji su postavili penzioneri najavivši proteste.

Penzionerima su, koliko toliko, pomogle i lokalne vlasti, poput one u Ljubuškom koja je prošle godine penzionerima s minimalnim primanjima, točnije njih 2.100, isplatila božićnicu u iznosu od 100 KM.

Udruženje penzionera Ljubuški, osnovano prije 20-ak godina, ponovno se aktiviralo, a njegova nova predsjednica Antonija Tomić ističe da penzioneri bolje žive nego oni u susjednoj državi.

Prostorije udruženja dugo godina bile su zatvorene, a uskoro će obnovljene dočekati penzionere kojih je u Ljubuškom više 3.000. Od tog broja, njih 1.161 su članovi Udruženja.

Udruženje svojim korisnicima nudi popuste za ogrev (rate na 10 mjeseci), zatim i popust na malo manje od 30% za boravak na deset ili više dana u tri banje: Fojnica, Olovo i Ilidža. Dugogodišnji korisnici koji si ne mogu priuštiti isto, i u potrebi su, imaju pravo na besplatno liječenje u neke od tri banje.

U Širokom Brijegu, prema najnovijim podacima, žive 4.494 penzionera, a njih 2.000 članovi su Udruženja penzionera Široki Brijeg koja je osnovana 2000. godine.

Udruženje, koje se finansira isključivo od mjesečne članarine koja iznosi 2 KM, odnosno 1 KM za članove koji su se ranije učlanili, pomaže najugroženijim članovima.

Za vrijeme Božića posjetili su 120 najugroženijih članova na području Širokoga Brijega koji su dobili tzv. božićnicu, odnosno neku vrstu pomoći u iznosu od 100 KM.

Takođe, kada  član umre, njegova porodica dobije od Udruženja penzionera 100 KM, izjavio je za portal Jabuka.tv predsjednik Udruženja Stanko Hrkać.

(Izvor: bljesak.info)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *