Kakve cijene građani BiH mogu očekivati u 2024. godini

Cijene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju u BiH u novemru lani u prosjeku su bile niže za 0,1% u odnosu na oktobar, dok je godišnja inflacija iznosila 1,7%, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Alkoholna pića i duvan u novembru su u prosjeku bili skuplji za 0,1% u odnosu na oktobru, stanovanje i režijski troškovi za 0,5%, namještaj i uređaji za kućanstvo za 0,2%, restorani i hoteli za 0,7%, zdravstvo za 0,3%, za koliko su u prosjeku poskupjela ostala dobra i usluge.

Odjeća i obuća u novembru u prosjeku su bile jeftinije za 1,7 % u odnosu na oktobar, prijevoz za 1,9% te rekreacija i kultura za 0,1%. Blagi pad cijena U BiH nivo cijena u novembru lani u odnosu na isti mjesec prethodne godine bila je viša za 1,7%. Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su bili skuplji za 4,1%, alkoholna pića i duhan za 4,8%, namještaj, uređaji za kućanstvo i redovno održavanje kuće za 5,7%, a zdravstvo za 3,2%, piše Večernji.ba.

Komunikacije su u prosjeku bile skuplje za 2,2%, rekreacija i kultura za 4,8%, obrazovanje za 2,1%, restorani i hoteli za 7,3%, a ostala dobra i usluge za 8,9%. Prosječan pad cijena zabilježili su: odjeća i obuća za 8,3%, stanovanje i režijski troškovi za 1% te prijevoz za 7,5%.

Inflacija je krajem 2022. dosegnula rekordnih 16,9%. To se drastično odrazilo na život građana BiH jer su za životne namirnice i energente morali izdvajati značajno više novca. Cijene u 2023. nisu oscilirale kao 2022., a došlo je do smanjenja inflacije.

U januaru 2023. stopa inflacije u BiH iznosila je 14,1%, dok je trenutno godišnja inflacija na 2,1%. U decembru su bile niže i cijene goriva, za dvadesetak feninga po litri.

Upoređujući cijene pojedinih artikala iz potrošačke košarice, iz izvještaja Agencije za statistiku za januar i posljednje za oktobar evidentan je njihov blagi pad. Izuzetak su određeni poljoprivredni proizvodi te goveđe meso i piletina.

Kilogram hljeba u januaru 2023. koštao je 4,30, a na kraju oktobra 3,50 KM. Jeftiniji su i brašno, maslac i mlijeko, a značajan pad s 4 na 2,80 KM imale su cijene ulja. S druge strane, cijena junetine porasla je s 18,80 na 19,40 KM, piletine sa 6,30 na 6,70 KM po kilogramu, a skuplji su krompir, luk…

Prognoze i rast Inflacija je u oktobru iznosila 2,1%, što predstavlja, navode iz Centralne banke BiH, neočekivano brzo usporavanje u odnosu na prethodne mjesece.

– Prosječan rast cijena je značajno različit promatrano po entitetima. Prema podacima za oktobar entitetskih agencija za statistiku, u RS-u je zabilježena godišnja inflacija od 3,8%, dok je u FBiH zabilježeno stagniranje cijena od 0,1%, prema čemu je ova stopa inflacije daleko najniža u okružju.

Uprkos visokoj osnovici iz prethodne godine, ključni razlog za pad cijena u FBiH dolazi od režijskih troškova, gdje su cijene električne energije, plina i drugih energenata, prema službenim podacima, zabilježile pad od 14,5% na godišnjem nivou.

Istovremeno, ovaj pododjeljak je zabilježio rast cijena od 4,5% u RS-u – navodi se u procjeni Centralne banke. U 2024. očekuje se da će ukupna inflacija iznositi 2%, a temeljna 4,4%. Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača “Reakcija” iz Banje Luke, nije optimista kad je riječ o 2024. jer očekivano poskupljenje nafte na iznad 100 dolara za barel dovelo bi do novog vala poskupljenja.

– Društveno odgovorne kampanje, ali i mjere poput diferencirane stope PDV-a, smanjenja trošarina na gorivo, zamrzavanja cijena osnovnih životnih namirnica i dalje ostaju ciljevi – navodi Srdić za Avaz.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *