Ko će vas naslijediti? Evo šta kaže zakon!

Zakoni o nasljeđivanju mogu varirati zavisno o zemlji i pravnom sistemu. Međutim, većina pravnih sistema ima opšta pravila o nasljeđivanju koja se primjenjuju u slučaju smrti osobe.

Uobičajeno je da zakonodavstvo o nasljeđivanju priznaje prava nasljeđivanja supružnika, djece, roditelja i drugih bliskih srodnika. Zavisno o zakonu, postoji određeno pravilo pod kojim se imovina raspoređuje među ovim nasljednicima, a to može uključivati i postojanje ili nepostojanje testamenta.

Međutim, kako bi se osiguralo da se vaša imovina naslijedi u skladu s vašim željama, preporučuje se konsultovati se sa advokatom ili stručnjakom za nasljeđivanje kako biste izradili važeći testament ili planiranje nasljeđivanja.

Zakon o nasljeđivanju u Republici Srpskoj je regulisan Zakonom o nasljeđivanju koji je usvojen 2002. godine. Ovaj zakon propisuje pravila i postupak nasljeđivanja imovine u Republici Srpskoj.

Prema Zakonu o nasljeđivanju u Republici Srpskoj, nasljednici mogu biti supružnici, djeca, roditelji, unuci, braća, sestre i drugi bliski srodnici. Zakon takođe priznaje pravo nasljeđivanja za osobe koje su bile u vanbračnoj zajednici s pokojnikom.

Osim bližih srodnika, zakon također priznaje pravo nasljeđivanja za druge osobe koje su bile ekonomski ovisne o pokojniku, kao što su osobe s invaliditetom ili starije osobe.

Zakon o nasljeđivanju takođe propisuje postupak ostavinske rasprave, koja se provodi pred nadležnim sudom kako bi se utvrdili nasljednici i podijelila imovina na temelju zakonskih pravila.

Skoro identična je primjena ovog zakona i u drugom dijelu BiH.

Prema Zakonu o nasljeđivanju Federacije Bosne i Hercegovine, nasljednici mogu biti supružnici, djeca, roditelji, unuci, braća, sestre i drugi bliski srodnici. Zakon takođe priznaje pravo nasljeđivanja za osobe koje su bile u vanbračnoj zajednici s pokojnikom.

Osim bližih srodnika, zakon takođe priznaje pravo nasljeđivanja za druge osobe koje su bile ekonomski ovisne o pokojniku, kao što su osobe s invaliditetom ili starije osobe.

Zakon o nasljeđivanju Federacije Bosne i Hercegovine takođe propisuje postupak ostavinske rasprave koji se provodi pred nadležnim sudom kako bi se utvrdili nasljednici i podijelila imovina na temelju zakonskih pravila.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *