Ko ima pravo na invalidsku penziju i kako je može ostvariti?

Od početka avgusta na snazi je Uredba o medicinskom vještačenju u penzijskom i invalidskom osiguranju, po kojoj će ovaj posao u potpunosti obavljati medicinski vještaci Fonda PIO Republike Srpske.

Zahtjev za invalidsku penziju i ocjenu radne sposobnosti Fondu PIO podnosi osiguranik ili poslodavac.

Radnici najčešće ostvaruju pravo na invalidsku penziju zbog malignih i kardiovaskularnih bolesti.

Zahtjev za ocjenu radne sposobnosti radnika može podnijeti i poslodavac, a sve potrebne informacije mogu se dobiti i u udruženjima.

“Radnike upućujemo tamo gdje trebaju da se obraćaju. Mnogi ne znaju, da bi dobili pravo na ličnu invalidninu, sutra se zaposlili, da ostvaruju poslodavci neke benefite, moraju da prođu vještačenje, odnosno ocjenu tjelesnog oštećenja”, rekla je Tanja Milinković, izvršna direktorica Udruženja žena sa invaliditetom „Impus“.

Da bi se povećala efikasnost i ekonomičnost, iz postupka utvrđivanja prava na invalidsku penziju isključen je Zavod za medicinu rada i sporta koji je u prethodnih deset godina provjeravao ispravnost i kompletnost medicinske dokumentacije.

“Prvenstveno to je ubrzanje postupka ocjene radne sposobnosti, kao i ekonomičnosti u smislu koštanja samog procesa. Naime, do sada je bilo propisano da formalnu ispravnost medicinske dokumentacije, kao i radne dokumentacije, kao i postojanje indikacije utvrđuje Zavod za medicinu rada i sporta kao posebna institucija”, pojasnio je Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO Republike Srpske.

Zahtjev za ostvarivanje prava na invalidsku penziju, nakon obrade kod ljekara porodične medicine, podnosi osiguranik u poslovnici Fonda PIO u mjestu prebivališta.

U udruženjima koja okupljaju osobe sa invaliditetom zadovoljni su ovom promjenom, koja će olakšati postupak njihovim članovima.

(Izvor: RTRS)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *