Ko su penzioneri koji imaju primanja niža od najnižih

Među 76.000 penzionera koji žive u Federaciji BiH značajan broj je onih čija su primanja niža od najnižih. Upravo na tu nepravdu je pred zgradom Suda BiH pokušao ukazati penzioner Fais Nokić, koji je stigao s transparentom na kojem je pisalo “Penzioneri sa srazmjernom penzijom su ugrožena kategorija“.

Nažalost, radi se o penzionerima koji su radili u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, odnosno republikama bivše države, dok su drugi dio staža ostvarili na području BiH.

Svojevremeno su predlagači Zakona o PIO previdjeli činjenicu da su bivše republike postale države, pa su, praktično, u isti koš stavili sve njih, među kojima i one koji su radili u zemljama zapadne Evrope i gdje su iznosi penzija značajno visoki.

Budući da ta svojevrsna zaostavština prethodnog državnog uređenja nije riješena s bivšim republikama, odnosno sada državama, veliki broj penzionera, kada zbroji oba dijela penzije, dobije iznos manji od onog koliko iznosi najniža penzija u Federaciji BiH.

Praktično, njihova primanja ne prelaze 300 ili 400 KM, a Federacija BiH nije u obavezi da im izmiri tu razliku do iznosa najniže penzije.

– Po mom sudu, to je teška nepravda. I do sada smo govorili, a ponavljam da ću kao predsjednik Saveza učiniti sve da ti ljudi, ni krivi ni dužni, ne budu više oštećeni.

Federacija BiH, naravno pod uvjetom da žive tu, mora uzeti na sebe da im se razlika do iznosa najniže penzije isplati, što sada nije slučaj – kazao nam je Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

Ogromni su, naglasio je, prigovori i žalbe korisnika takvih srazmjernih penzija i vrijeme je, poručio je, da se ta nepravda ispravi.

Zanimljivo je bilo da je sve do prošle godine ista situacija bila s penzionerima koji su, naprimjer, radili u RS, a žive na području FBiH. Sve do tada trpjeli su ogromnu nepravdu.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *