Palijativna njega u RS: “To nije mjesto gdje pacijenti završavaju život”

Konstantan rast broja pacijenata oboljelih od malignih bolesti u RS povećava potrebu za odjelima palijativne njege, a ovaj oblik medicinske brige o onkološkim pacijentima u terminalnoj fazi bolesti u Srpskoj i dalje imaju samo bolnice u Gradišci i Nevesinju.

Kako je u razgovoru za “Nezavisne novine” rekao Rajko Dodik, direktor bolnice Gradiška, ova bolnica Odjel palijativnog zbrinjavanja ima od 2011. godine, a do danas su na tom odjelu imali više od 1.000 pacijenata.

“Do sada smo imali 910 palijativnih pacijenata i oko 130 pacijenata u komi”, kazao je Dodik.

Naveo je da Odjel raspolaže sa 10 kreveta, od čega je šest kreveta za opšte palijativne pacijente, te četiri kreveta, smještena u dva apartmana, za pacijente u komi.

Dodik je pojasnio da je princip prijema pacijenata takav da rodbina oboljelog šalje zahtjev bolnici.

“Ukoliko imamo slobodnih kapaciteta, onda pacijente smještamo na osnovu nalaza onkološkog konzilija ili onkologa, sa preporukom da su iscrpljene sve mogućnosti za dalje liječenje i da je potrebno zbrinjavanje na Odjelu palijativne njege”, rekao je Dodik, dodajući da na ovaj odjel primaju i druge pacijente kod kojih su takođe iscrpljeni svi drugi načini liječenja.

Naveo je da imaju i mlađe pacijente koji na Odjel palijativne njege dolaze najčešće nakon saobraćajnih nezgoda.

Istakao je da se dešava da sa njihovog Odjela palijativne njege nakon liječenja kući odlaze pacijenti od kojih su svi ostali ljekari digli ruke.

“Odjel palijativne njege nije mjesto gdje pacijenti završavaju svoj život, već se dešava da, zahvaljujući brizi ljekara, budu otpušteni sa ovog odjela i vrate se na rehabilitaciju ili kući”, kazao je Dodik.

Dodao je da su pacijenti na ovom odjelu zahtjevni u smislu da se, pored bazalne terapije, nerijetko liječe od infekcija i sepse.

Naveo je da u planu imaju rekonstrukciju bolnice, gdje bi se i Odjel palijativne njege proširio.

Kako su za “Nezavisne novine” rekli u Univerzitetskom kliničkom centru RS, stalan rast malignih bolesti u Srpskoj i nedovoljni kapaciteti bolničkog smještaja doveli su do potrebe izgradnje i opremanja novog objekta namijenjenog pružanju zdravstvene zaštite oboljelim od malignih bolesti.

Dodali su da je izgradnja regionalnog centra za liječenje malignih bolesti unutar UKC RS počela u novembru 2022. godine.

“Cilj ovog projekta je formiranje regionalnog centra za liječenje malignih bolesti koji će služiti kao centar za smještaj pacijenata na dužem liječenju, kao i dijagnostički centar sa adekvatnim kapacitetima za dnevno liječenje pacijenata”, naveli su u UKC RS.

Istakli su da će objekat raspolagati sa 360 kreveta za duži smještaj pacijenata.

“Za potrebe onkoloških pacijenata centar će imati 190 ležaja, Hematologija 90 ležaja, a 80 ležaja za palijativnu njegu pacijenata koji su u terminalnoj fazi bolesti”, zaključili su u UKC RS.

(Izvor: Nezavisne novine)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *