Zašto krvni pritisak raste zimi?

Ako ste primijetili da vam je krvni pritisak povišen tokom zime, a već od ranije imate problem sa hipertenzijom, postoji razlog zašto se to dešava. Određene studije su pokazale šta se dešava s pritiskom tokom zime, a o svemu tome detaljnije čitajte u nastavku teksta.

Povećanje krvnog pritiska zimi

Da krvni pritisak raste tokom zimskih dana, kao i da ga je teže kontrolisati, pokazala je studija koju je predstavila “American Heart Association”. Rezultati istraživanja, koje je predstavila ova asocijacija, pokazuju da će ljudi sa hipertenzijom vjerovatno primijetiti povećanje krvnog pritiska tokom zimskih mjeseci.

Naime, istraživači su primijetili da se pritisak teže kontroliše zimi, dok stručnjaci preporučuju pacijentima da im prioritet budu životne navike za koje se zna da pomažu u kontroli krvnog pritiska, a među najvažnijima se izdavajaju:

  • održavaje normalne težine
  • smanjen unos natrijuma
  • zdrava ishrana
  • vježbanje najmanje 150 minuta nedeljno.

U ovoj studiji, kako su otkrili naučnici, u prosjeku se gornji krvni pritisak povećao do 1,7 mm Hg u zimskim mjesecima u poređenju sa ljetnjim. Takođe, primijetili su i da su napori u kontroli krvnog pritiska smanjeni za pet odsto u poređenju sa ljetnjim periodom. Inače, kardiolozi navode da se u praksi često susreću sa slučajevima da pacijenti imaju dobro kontrolisan pritisak tokom ljeta, a kada dođu na kontrolu tokom zime, pritisak im bude povišen.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *