Kolike su penzije u regionu: Na kom mjestu je BiH?

Napravili smo pregled penzijskih sistema u regiji – kolike su penzije u državama regije?

I dok je u Sloveniji prosječna penzija od 800 eura konkurentna onim u državama Evropske unije, ostatak Zapadnog Balkana znatno zaostaje. To se odnosi i na Hrvatsku, članicu EU, gdje je prosječna penzija duplo manja nego u Sloveniji – 388 evra. Ali u Sloveniji ima penzionera koji za 40 godina radnog staža primaju samo 660 evra penzije!

Crnogorski penzioneri, nakon posljednjih povećanja penzije, u prosjeku primaju 359 evra mjesečno.

Podaci Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srbije pokazuju da prosječna penzija iznosi 323 evra, što takođe predstavlja značajno povećanje u posljednjih nekoliko godina.

Ovogodišnjim najavljenim povećanjem penzija, prosječna penzija u Sjevernoj Makedoniji iznosi 311 evra.

Najniže primanja u regiji imaju penzioneri u Bosni i Hercegovini – u prosjeku primaju 294 evra mjesečno. Penzije su nešto više u entitetu Federacija BiH nego u Republici Srpskoj.

Treba napomenuti da u praksi, posebno u zemljama regije, prosječna penzija ne predstavlja pravi prikaz stanja na terenu. Jako veliki broj starije populacije prima minimalne penzije, koje su u pravilu znatno niže od prosječne, dok prosjek „popravlja“ dosta manji broj onih koji primaju veće penzije.

U Srbiji recimo ima 1.650.000 penzionera, što je petina stanovništva. Posljednje dostupni podaci pokazuju da čak 900.000 penzionera ima niža primanja od prosječne penzije, dok najvišu penziju (višu od 850 eura) prima 11.000 ljudi. Iz Udruženja sindikata penzionera Srbije su saopštili da 1,1 milion penzionera u državi živi na granici siromaštva

(Izvor: gpmaljevac.com; Foto: yandex)

 

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *