Koliko je penzionera odbijeno za pomoć EU?

U kategoriji penzionera odbijeno je 14.047 domaćinstava i to su oni penzioneri koji su prijavili na javni poziv iako imaju penzije u iznosu većem od zagarantovane penzije, što je bio uslov poziva, i oni koji imaju srazmjerne penzije iz inostranstva što je također bilo eliminacijski uslov.

“Znam da su i te penzije male, ali postavljena su pravila javnog poziva i svima su bila javno objavljena. U više navrata, nekoliko mjeseci ranije prije objave javnog poziva”, naglasio je Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Na listi je 6.593 domaćinstava odbijeno po osnovu dodatnih primanja ostvarenih u periodu koji je naznačen u javnom pozivu, dok su 3.041 domaćinstva odbijena jer su se prijavili na javni poziv za pomoć najsiromašnijima, a imaju registrovanu privrednu djelatnost, obrt ili preduzeće.

“I to nešto govori o nama, kao i činjenica da je 2.756 osoba pokušalo da duplira matični broj, odnosno prijavili su se po dva ili više puta na javni poziv sa jednog matičnog broja”, pojašnjava Delić.

Ono što je interesantno je da je evidentirano devet prijava koje su podnijeli penzioneri koji više nisu živi.

“Znali smo da se dešava da izlaze na izbore i to se uglavnom pripisivalo politikama, a evo sad imamo mrtve ljude i na javnim pozivima”, zaključuje ministar.

(Izvor: rtvslon.ba)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *