Mehić: Nadamo se da će trgovci dodatno sniziti cijene za penzionere

Penzionerima u Federaciji BiH pružena je prilika da kroz akciju “Zaključavamo cijene”, koja je produžena za još tri mjeseca, svojim prijedlozima doprinesu u kreiranju paketa proizvoda koji će posebno za njih biti sniženi.

Takođe, na posljednjem sastanku predstavnika Saveza udruženja penzionera FBiH s ministrom trgovine Amirom Hasičevićem ekonomista Faruk Hadžić predstavio je ideju za aplikaciju “pametni kupac”, koja će omogućiti potrošačima, u prvom redu penzionerima, da učestvuju u procesu praćenja i kontrole cijena u trgovini.

– Velikom broju penzionera u Federaciji BiH, dok podmire režijske troškove, ostane veoma malo novčanih sredstava za osnovne životne namirnice, u prvom redu prehrambene artikle. Zato su prinuđeni da, i pored starosti i bolesti, pri kupovini obiđu više prodavnica, tražeći jeftinije artikle kako bi uštedjeli koju marku – kaže Redžo Mehić, predsjednik Saveza udurženja penzionera FBiH.

Zbog toga intenciju ministra Hasičevića da na ovakav način poboljša status penzionera, ali i angažman Hadžića, naglašava Mehić, pozdravljaju u Savezu.

– Imajući u vidu broj penzionera u FBiH, iznos sredstava u federalnom budžetu koji je namijenjen za isplatu penzija, a radi se o 3,5 milijardi KM, i da se od toga više od 90 posto potroši za osnovne životne namirnice i režijske troškove, razumljivo je da će trgovci biti zainteresirani za taj broj kupaca i biti spremni ići na niže cijene svoje robe – ističe Mehić.

(Izvor. avaz.ba)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *