Ove namirnice iz prodavnice treba dobro oprati prije jela

Jagode i brusnice sadrže veće količine pesticida, stoga treba biti posebno pažljiv tokom pranja. Takođe je važno osigurati da i lisnato povrće bude pravilno oprano, kaže Ashleigh Tosh.

Voće i povrće često naizgled djeluje čisto, posebno ako se sjaji, ali to ne znači da ga ne treba pošteno oprati. Nakon pranja dobro prebrišite svaki komad papirnatim ubrusom.

Takođe, dobro je oprati voće i povrće koje se prije jela guli. Naime, tokom guljenja ga držite u rukama i bakterije dolaze na vašu kožu s koje prelaze na oguljeni dio koji planirate pojesti. Zato ga je prije guljenja dobro oprati, npr. banane, mandarine, dinje…

Iako zvuči pomalo čudno, mudro je proprati i limenke. Naime, stručnjaci preporučuju pranje limenki prije otvaranja i istresanja hrane iz nje. Kažu da na limenkama može biti puno bakterija koje nakon otvaranja lako završe u hrani koju jedemo.

“Određene namirnice iz supermarketa treba posebno dobro oprati. Voće za koje je utvrđeno da sadrži veće razine pesticida uključuje jagode i brusnice, stoga treba biti posebno pažljiv tijekom pranja. Također je važno osigurati da i lisnato povrće, poput zelene salate i kelja, bude pravilno oprano”, savjetuje Ashleigh Tosh, iz MuscleFood.com, online trgovine zdravom hranom.

Ovo su namirnice koje bi po njoj trebalo posebno dobro oprati prije jela:

Jagode

Jagode se moraju pravilno isprati kako bi se uklonili prljavština i ostaci pesticida. Naime, ovo voće najvjerojatnije sadrži jak koktel pesticida, kaže.

Krompir

Preskakanje ribanja i pranja krompira moglo bi uzrokovati bolesti koje se prenose hranom. Kao korjenasto povrće, krumpir može apsorbirati pesticide i bakterije iz tla, pojasnila je.

Kelj

Lisnato povrće poput kelja povezuje se sa štetnim bakterijama uključujući E. Coli i salmonelu, stoga je važno temeljito ga isprati pod mlazom vode, savjetuje Ashleigh Tosh.

Zelena salata

I nju treba temeljito oprati. Takođe, izbjegavajte kupovinu polutrule ili mokre salate jer bi to mogao biti znak da nešto nije u redu, tvrdi.

Brusnice

Istraživanja pokazuju da brusnice često sadrže visoku količinu pesticida jer ih poljoprivrednici koriste kako bi se riješili insekata koji napadaju voće.

Jabuke

Utvrđeno je da jabuke sadrže više pesticida od drugog voća, uključujući pojedine pesticide u visokim koncentracijama, kaže Tosh.

Koštuničavo voće

Breskve, šljive i nektarine sadrže sojeve listerije koji mogu uzrokovati bolest. Čvrsto ih izribajte i isperite pod tekućom vodom, savjetuje, a prenosi The Star.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *