Ministar namjerava pomoći penzionerima u FBiH aplikacijom

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević održao je u srijedu u Sarajevu sastanak s predstavnicima Saveza penzionera FBiH i ekonomistom Farukom Hadžićem o tome kako poboljšati status penzionera kada je u pitanju trgovina.

S obzirom na to da je Ministarstvo trgovine dogovorilo produženje dobrovoljne akcije s trgovcima “zaključavamo cijene” za još tri mjeseca, plan je da se u nastavak akcije uključe i penzioneri sa svojim prijedlozima koje bi prehrambene proizvode kupovali po sniženim i zaključanim cijenama, izvijestilo je Federalno ministarstvo trgovine.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić kazao je da od 3 milijarde i 509 miliona KM koliko se izdvaja za penzije u Federaciji 90 posto se potroši na plaćanje komunalnih usluga i prehranu.

Stoga je od izuzetne važnosti, kazao je Mehić, da se kroz snižavanje cijena osnovnih prehrambenih namirnica, pomogne penzionerima.

Također, ekonomist Faruk Hadžić predstavio je ideju za aplikaciju “pametni kupac”, dogovorenu s ministrom Hasičevićem, koja će omogućiti potrošačima, u prvom redu penzionerima, da učestvuju u procesu praćenja i kontrole cijena u trgovini.

Ministar Hasičević objasnio je na kojim principima funkcionira već postojeća aplikacija za praćenje cijena goriva u Federaciji FMT FBiH oil info, te da je plan da se u procesu digitalizacije po istom principu izradi i aplikacija “pametni kupac”.

Za nadati se da će ova aplikacija biti nešto uspješnija od primjera koji je ministar naveo, budući da aplikacija na kojoj ste mogli provjeriti cijene goriva više od mjesec dana – ne radi.
Također, ministar Hasičević je kazao kako je u pregovorima s predstavnicima trgovačkih lanaca da se kroz spomenutu akciju “zaključavamo cijene” napravi i povoljan paket proizvoda koji će biti posebno sniženi za penzionere.

Kazao je i kako računa na njihov angažman u radu radnih grupa za izradu zakona koje ministarstvo planira u idućem periodu, a što bi trebalo unaprijediti oblast trgovine u Federaciji.
Predstavnici Saveza penzionera FBiH izrazili su spremnost da učestvuju u tim aktivnostima i daju svoj doprinos poboljšanju položaja ove populacije.

(Izvor i foto: Fena)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *