Mitar (99) je najstariji volonter Crvenog krsta: Snagu mi daje to što pomažem ljudima

Priroda je sila i njeni zakoni djeluju. Nisam u stanju da sve govorim tačno u rečenicama, po književnom jeziku. To da mi oprostite, počinje svoju priču Mitar Medović, starina od 99 ljeta.

Više od polovine svoga života, ili da budemo precizni, 56 godina, posvetio je pomaganju drugima. Najstariji volonter i još uvijek aktivan član Crvenog krsta.

– Nekako mi to bilo najpogodnije jer sam bio u službi milicije 22 godine, pa sam imao kontakte sa Crvenim krstom i centrom za socijalni rad – kaže Mitar, najstariji volonter Crvenog krsta.

Umno još može da doprinese

Fizička snaga, kaže Mitar, malo ga izdaje. Umno još može da doprinese. Ipak, snagu i istrajnost daje mu osjećaj zadovoljstva u činjenju dobra drugima.

– Imam veliki osjećaj, moralnu snagu dobijao sam kroz čitav život, imam volju za život i da pomažem ljudima – dodaje Mitar.

Za svoj rad dobio je 30 priznanja. Međutim, ona najveća su 10 ljudskih života koje je spasio od sigurne smrti. Veliki doprinos dao je i u razornim poplava iz maja 2014. A prva, velika akcija u kojoj je učestvovao je ona iz 1969., nakon zemljotresa.

– U decenijama volonterskog rada, na odmor se nije mislilo, niti išlo. Tu je bio i kada je trebalo prihvatiti i zbrinuti srpski narod koji je u kolonama pristizao iz Hrvatske. Živo se prisjeća svega.

– Po najvećoj zimi, decembar mjesec, dolazak u Banjaluku pješice, toga se sjećam – naglašava Mitar.

Snagu mi daje to što pomažem ljudima

Kada smo ga pitali za formulu dugovječnosti i vitalnosti samo se nasmijao. Tačno ne može da kaže u čemu tajna krije, ali naslućuje.

– Ne znam, ali snagu mi je davalo to što sam pomagao narodu – jasan je Mitar.

I dok je živ, zaključuje Mitar, ljudi će mu davati snagu da pomaže. Ni 100 svjećica na torti, koje se bliže, u tome ga neće zaustaviti.

(Izvor i foto: ATV)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *