Mladi odmjerili snage u šahu sa pripadnicima treće životne dobi

Dobojski Šahovski klub “An pasan” i Udruženje penzionera iz ovog grada organizovali su po prvi put turnir na kome su snage odmjerili mladi šahisti sa onima koji pripadaju trećoj dobi.

Učestvovalo je više od 30 takmičara, a turnir je organizovan u sklopu obilježavanja Nove godine po julijanskom kalendaru.

Nikica Miličić se sjeća kada je zavolio šah. Imao je priča tada sedam godina kada je otac donio kući tablu I figure. Od tada do danas njegova ljubav prema ovoj vrsti igre nije prestala. I nakon toliko godina sa ljubljavlju igra šah. Igrač je sa međunarodnim rejtingom. Imao je priliku da igra protiv mladih šahista. Neki su uspjeli da ga nadmudre I pobijede.

Strpljenje i brze reakcije, osnovne su osobine koje igrač mora posjedovati da bi sa 16 figura na 64 šahovska polja mogao da pravi što više različitih kombinacija. Djeca osnove mogu da nauče za oko godinu dana. Najteže je djeci da savladaju kretanje figura i osnove matiranja. Međutim, partiju najčešće gube zbog pada koncetracije. Priznaje to petnaestogodišnji Simo Zelenković koji je od penzionera šahista gubio jer je protivnik imao više strpljenja i bio je smiren.

Ovo je prvi turnir ovakvog tipa, a cilj je popularizacija ovog sporta.

(Izvor i foto: K3)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *