Mladi šargijaši obradovali starije sugrađane

Veseli zvuci šargije odjekivali su prostorijama Gerontološkog centra u Derventi, gdje su četiri mlada šargijaša, učenici Osnovne škole “19. april” i polaznici folklorne sekcije ove obrazovne ustanove, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana činjenja dobrih djela uljepšali dan korisnicima ovog centra.

Osmijehe na lica starijim građanima Dervente donijela su braća Asentići – Lazar, Gavrilo i Dušan, koji su prava senzacija u svom kraju i o kojima su “Nezavisne novine” ranije pisale, a pridružio im se i učenik sedmog razreda Matej Topalović.

Učiteljica i voditeljka folklorne sekcije OŠ “19. april” Andrea Miljić u razgovoru za “Nezavisne novine” ističe da je ove godine Svjetski dan činjenja dobrih djela obilježen 14. aprila, ali da je u Derventi ova akcija produžena tokom čitavog mjeseca.

“Bilo je nekoliko partnera sa lokalnim volonterskim servisom, a jedan od njih je bila i naša škola. Gdje god da se pojave braća Asentići svi se oduševe, jer su tako mladi, a vole i čuvaju tradiciju. Na naš prijedlog otišli smo u Gerontološki centar jer smo željeli da uvesele i generaciju treće dobi, a sa njima je bio i još jedan učenik naše škole Matej Topalović, koji im se pridružio. Pjevali su, šargijali, a neki od korisnika su i zaigrali”, priča ponosna učiteljica.

Dodaje da su ova divna djeca postizala odlične rezultate sa školskom folklornom sekcijom, koja je prošle godine bila prva na Republičkoj smotri folklornih sekcija, a i ove godine postižu sjajne rezultate – osvojili su prvo mjesto na Regionalnom takmičenju u folkloru i nadaju se ponavljanju prošlogodišnjih rezultata.

nost djece. Ponosna sam i na njih trojicu, braću Asentiće i Mateja, jer su tako mladi a vole i njeguju šargiju i folklor, što danas i nije čest slučaj”, kaže Miljićeva.

Irena Teofilović, psiholog u derventskom Gerontološkom centru, kazala je za da su mladi šargijaši oduševili njihove korisnike.

“Bili su izuzetno srećni tom posjetom i ova četiri dječaka su građanima treće dobi vratili uspomene iz njihove mladosti. Neki od korisnika našeg centra su i sami šargijali u mladosti, a tokom ove posjete su imali priliku da ponovo drže taj instrument u rukama i prisjete se vještina koje su zaboravili. Bila je to lijepa aktivnost, a zaigrali su i naši zaposleni – zabavili smo se uz kolo”, kazala je Teofilovićeva.

(Izvor i foto: Nezavisne novine)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *