Najaktivnije udruženje u Jajcu: Zajedno za bolji život u trećoj dobi

Udruženje/Udruga penzionera/umirovljenika opštine Jajce se izdvaja kao jedno od najaktivnijih i najuspješnijih udruženja u Jajcu. Njihov uspjeh proizlazi iz snažnog zajedništva, složnosti i neumornog rada, uz neprekidnu brigu o dobrobiti svojih članova.

Ovo udruženje/udruga osnovano je 2009. godine kroz spajanje Udruženja penzionera i Udruge umirovljenika opštine Jajce, stvarajući jedinstvenu organizaciju pod geslom: “Zajedno smo jači”. Time su postali pioniri takvog modela u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Njihov moto glasi: “Čovjek ne može ništa učiniti protiv starenja, ali se mora snažno boriti da ne ostari!” Osim zaštite i poboljšanja materijalnog i socijalnog položaja, Udruženje/Udruga pruža svojim članovima i obogaćuje njihov društveni te kulturni život.

Predsjednica Udruženja/Udruge, Hedviga Kajić, zaslužna je za izvanredne rezultate koje postižu, uz pomoć predanih suradnika i članova Upravnog odbora.

“Kroz svoju bogatu historiju, Jajce se uvijek isticalo kao posebno mjesto, poznato po svojoj jedinstvenosti i sposobnosti da izgrađuje suživot s drugima, bez obzira na njihove različitosti. Ova karakteristika nije izostala ni u današnjem vremenu, koje je obilježeno podjelama koje se pojavljuju u različitim aspektima života unutar naše države. Naše udruženje djeluje kao spoj zajedničkog tkiva, s predanim radom usmjerenim na poboljšanje života osoba u trećoj dobi”, kaže predsjednica Hedviga Kajić.

U njihovim prostorijama uvijek vlada živahna atmosfera i energija. Ovdje se događa mnogo toga – organiziraju se raznovrsne aktivnosti kao što su stranih jkursevi stranih jezika, fitness treninzi za članove, horska sekcija i ples, šah, književni klubovi i beskrajni razgovori. Posebno se ponose svojim humanitarnim radom i bogatom bibliotekom. Uz navedene aktivnosti, Udruženje često organizira izlete, banjska liječenja i ljetovanja, a nedavno su članovi imali priliku uživati u putovanju u Albaniju.

Osobno su predani brizi za članove koji su bolesni ili im je potrebna podrška. Članovi ovog udruženja ne zaboravljaju ni one izvan svojih prostorija – često obilaze iznemogle osobe i svoje članove koji su u potrebi. Kad se ukaže prilika, posjećuju i svoje sugrađane smještene u staračkim domovima u okolnim gradovima.

“S ponosom brojimo preko 2.300 članova, od kojih znatan broj aktivno sudjeluje u našem udruženju. Naša posvećenost se očituje kroz niz aktivnosti usmjerenih na poboljšanje zdravstvene skrbi za penzionere. Takođe, redovno organizujemo topla druženja s umirovljenicima iz različitih gradova, potičemo raznovrsne aktivnosti poput opuštajućih šetnji, zajedničkog pjevanja i različitih igara. Naša zajednica je mnogo više od toga. Mi smo kao jedna velika porodica koja brine o dobrobiti svojih članova te se ponosimo što smo svjetionik jedinstva i podrške u ovim izazovnim vremenima”, Kajić.

(Izvor i foto: snagalokalnog.ba)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *