Najstariji zaposleni penzioner u Srpskoj ima 95 godina

Već 32 godine u svijetu, ali i kod nas, obilježava se Međunarodni dan starijih osoba 1. oktobra, a kako ističu mnogobrojna istraživanja, osobe se najbolje prilagođavanju starenju i penzionisanju kada zadržavaju određene aktivnosti koje su približne onima koje su imali u srednjoj dobi.

Da građani u Republici Srpskoj uveliko rade i aktivni su i u trećoj životnoj dobi, potvrđuje nam podatak da najstariji zaposleni penzioner u Republici Srpskoj ima čak 95 godina, a više od 7.000 penzionera na neki način je zaposleno, potvrđeno je za “Nezavisne novine” iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS.

“Prema evidencijama Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, na dan 31. jula 2023. godine, prijavljena su 7.924 osiguranika koji imaju istovremeno i status korisnika prava, od čega je 7.386 korisnika starosnih i 538 korisnika invalidskih penzija”, navode iz Fonda PIO.

Napominju da su djelatnosti koje najviše privlače korisnike prava na penziju najčešće građevinarstvo, saobraćaj i prehrambena industrija.

“Tu su i telekomunikacije, rudarstvo i dr., gdje se najčešće traže stručnjaci sa odgovarajućom licencom, potom oblast zdravstva, visokog obrazovanja, komercijalna poljoprivredna gazdinstva, ljekari, advokati, zajednice etažnih vlasnika. Bitno je napomenuti da se, u skladu sa članom 87. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, pravo na starosnu i invalidsku penziju obezbjeđuje nakon prestanka osiguranja. Nakon što ostvare pravo na penziju, korisnici prava na starosnu i invalidsku penziju mogu da zasnuju radni odnos, odnosno steknu ponovo status osiguranika u skladu sa Zakonom o radu, dok se korisniku porodične penzije obustavlja isplata penzije za period osiguranja, a preostalim korisnicima se određuje novi iznos penzije”, kazali su iz Fonda PIO.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *