O poboljšanju materijalno-zdravstvenog standarda penzionera 13. jula

Izvještajna Skupština Udruženja penzionera Republike Srpske biće održana 13. juna u Tesliću, kada će biti raspravljano o poboljšanju materijalno-zdravstvenog standarda ove populacije, najavio je predsjednik Udruženja Ratko Trifunović.

On je rekao da će tada biti razmatrana i pitanja, poput vanrednog povećanja penzija, lakšeg obezbjeđivanja lijekova, te oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa na isplate koje vrše udruženja članovima i onima koji se bave humanitarnom djelatnošću.

Trifunović očekuje da će Vlada Srpske, uz redovno januarsko uvećanje penzije od 9,20 odsto, uspjeti da izvrši i vanredno povećanje tokom ljeta, ukoliko se za to ukaže prilika, s obzirom na to da je povećana najniža cijena rada i da će doći do povećanja naplate poreza i doprinosa.

On je ukazao i na potrebu da penzionerima bude obezbijeđena lakša dostupnost lijekova i nabavka pod povoljnijim uslovima, budući da su, kako tvrdi, lijekovi u Republici Srpkoj sto odsto skuplji od istih u Srbiji.

Trifunović je podsjetio da je donesen Zakon o apotekarskoj djelatnosti Republike Srpske koji je usvojila Narodna skupština, a koji podrazumijeva da zdravstvene ustanove mogu osnivati apoteke.

“Zašto se ne ide ka tom pitanju, da bi te zdravstvene ustanove, bar one veće, mogle da nude normalne cijene lijekova za penzionere i ostale pacijente kojima to treba”, upitao je Trifunović.

On je kao problem sa kojim se susreće ovo združenje naveo i plaćanja poreza i doprinosa na isplate koje vrše udruženja penzionera svojim članovima i onima koji se bave humanitarnom djelatnošću, a na koje se trenutno prema stavu Poreske uprave oni moraju plaćati, iako je, kako je naveo, Ministarstvo finansija Srpske dalo mišljenje da to ne podliježe plaćanju poreza na dohodak i doprinosa.

“Poreska uprava je kontrolisala četiri udruženja i napravila zapisnik i traže da se ti porezi i doprinosi plate”, izjavio je Trifunović novinarima u Tesliću, gdje se održava sjednica Upravnog odbora Udruženja penzionera Republike Srpske.

Trifunović je podsjetio da je Vlada Republike Srpske ove godine odobrila banjsko liječenje za 1.000 penzionera, za šta je obezbijedila 680.000 KM.

“Već su opštinska i gradska udruženja raspisale oglase i napravila rang liste onih koji imaju pravo i već su prvi autobusi penzionera došli ovdje u Teslić”, naveo je Trifunović.

(Izvor: srna)

 

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *