Od povećanja penzija nema ništa, a isplata jednokratne pomoći na dugom je štapu

Na nedavno održanoj Skupštini Saveza udruženja penzionera FBiH jednoglasno su doneseni zaključci kojim se traži povećanje penzija za deset posto počevši od decembra 2023, dok se drugi zahtjev odnosi na isplatu jednokratne pomoći od 200 KM za penzionere čije su penzije do 1.000 KM, te po 100 za one čije su penzije veće od 1.000 maraka.

Iz federalnog Ministarstva rada i socijalne politike, na čijem čelu je ministar Adnan Delić, navode da zahtjev za povećanje penzija nije moguće realizovati pravno ni faktički.

– Preduslov za realizaciju povećanja penzija jeste izmjena Zakona o PIO, a koja nije predviđena planom Vlade i Parlamenta Federacije BiH. U više navrata održani su sastanci kolegija federalne Vlade sa udruženjima penzionera na nivou FBiH, na kojim su predstavnicima udruženja penzionera prezentovane finansijske posljedice povećanja penzija od 10 posto, te je ukazano na odgovarajuće smetnje u realizaciji tog zahtjeva, ističu u Ministarstvu.

Kad je u pitanju isplata jednokratne pomoći, u Ministarstvu ističu da ne postoji finansijska mogućnost za realizaciju pomoći.

– Federalni Zavod PIO/MIO funkcionira na trezorskom načinu poslovanja, te je finansijski plan Zavoda sastavni dio budžeta FBiH. U okviru federalnog budžeta kao pretpostavka za isplatu pomoći jeste postojanje stavki za tu namjenu, a kako one ne postoje, potrebno je uraditi rebalans budžeta kojim bi se osigurala sredstva za tu namjenu. Jednokratna pomoć penzionerima bit će planirana rebalansom budžeta, a iznos pomoći će se utvrditi kada bude poznato više informacija o ukupnoj finansijskoj situaciji u budžetu FBiH, naglašavaju u Ministarstvu.

(Izvor: oslobodjenje.ba)

 

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *