Orasi čine čuda za vaše srce, a smanjuju i trigliceride

Orašasti plodovi su jedan od najboljih izvora proteina i masti za zdravlje srca. Sadrže važna biljna vlakna i mnoge važne mikronutrijente koji utiču na zdravlje ovog organa.

Preporučuje se da jedete što više orašastih plodova, ali se za jednu vrstu smatra da je najzdravija i najbolja za zdravlje srca.

Dijetetičarka Izabel Vaskez za “Eating Well” izdvojila je zašto su baš orasi najbolji orašasti plodovi koje bi trebalo jesti za zdravije srce.

Omega-3 masne kiseline su vrsta višestruko nezasićenih masnih kiselina koje pomažu kod smanjenja upala u tijelu. Kako objašnjava dijetetičarka, orasi od svih orašastih plodova imaju najveći udio omega-3 masnih kiselina.

Osim što utiču na smanjenje upala, omega-3 masne kiseline mogu pomoći u smanjenju nivoa triglicerida, što je važno jer visoki nivoi triglicerida povećavaju rizik od srčanih bolesti, prenosi Eating Well.

Orasi su izvor masti zdravih za srce, ističe dijetetičarka. Orasi imaju 13,4 grama polinezasićenih masti i 2,5 grama mononezasićenih masti koje mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola i prevenciji bolesti srca, objašnjava ona. Dodaje da bio u ishrani trebalo da imamo što više nezasićenih masti.

Kao poslednju zdravstvenu dobrobit oraha, dijetetičarka je istakla visok udio vlakana i mikronutrijenata.

“Vlakna su korisna za smanjenje nivoa holesterola, baš kao i nezasićene masne kiseline”, ističe dijetetičarka. Redovna konzumacija oraha pomoći će vam da povećate unos vlakana, što će imati pozitivne posledice na cjelokupno zdravlje.

“Orasi sadrže i antioksidanse, uključujući fitosterole i polifenole”, objašnjava Izabel Vaskez.

Dodaje da antioksidansi u orasima pomažu da se smanji oksidativni stres, upala i krvni pritisak, čime automatski pozitivno utiču na zdravlje srca.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *