Penzioneri oprez: Nude besplatne preglede, pa dođu kući i naplaćuju

Na meti prevaranata često se nađu penzioneri, koji su jedna od najranjivijih kategorija. Zbog sumnje na moguću prevaru, redakciji “Nezavisnih novina” javila se čitateljka iz Doboja koja sumnja da su ona i njena svekrva vrata svog doma otvorile prevarantu.

Kako je rekla za “Nezavisne”, radi se o prijatnom čovjeku šezdesetih godina, koji je jako elokventan i koji se predstavio kao fizioterapeut iz Srbije.

“Kako moja svekrva priča, prvo je dobila poziv sa broja čiji je pozivni 033, gdje joj je prijatan ženski glas rekao da zove iz Sarajeva. Rekli su joj da će u naredna tri dana, na tri punkta u gradu Doboju, izvoditi besplatne preglede za penzionere koji uključuju 30 i nešto parametara, ali lokacije datih punktova nisu naveli. Zatim kaže da imaju i mobilni tim koji dolazi na kućnu adresu, za penzionere koji ne mogu doći na punkt, a i hladno je, pa na taj način žele da pruže svoje usluge što većem broju penzionera. Zatim su ugovorili vrijeme kućne posjete za idući dan u 15 časova. I zaista, u dogovoreno vrijeme idućeg dana ispred kuće se parkirao automobil bez ikakve reklame na sebi, žuto-zelene, neodređene boje”, priča naša čitateljka iz Doboja.

Kako kaže, predstavio se kao Ljubiša, fizioterapeut iz Zrenjanina, bez navođenja za koga radi, dok ga nije direktno pitala, nakon čega je rekao da se firma zove “Royal Line” sa sjedištem u Srbiji, a imaju i podružnicu u Bijeljini.

“Rekao je da su oni firma koja povezuje banje u Srbiji, a da se sada šire i na BiH, te da će i banje u Laktašima i Tesliću uskoro ući u program. On radi na terenu, tako što uz pomoć uređaja napravi pregled osobe i taj pregled se plaća 40 KM. To je, navodno, kvantni pregled koji očita preko 280 parametara za mozak, srce, kosti itd. Nema štampač da nam odštampa rezultate, već mi sebi da zapišemo ili slikamo. Sve je ovo jako sumnjivo, posebno jer sam ga pitala da nam ostavi vizitku, pisane letke, ili bar sajt gdje možemo vidjeti spisak parametara, ali on ništa od navedenog nije imao”, objašnjava ona.

Putem telefona svekrvi su naveli da je pregled besplatan, dok je dotični fizioterapeut rekao da firma naplati pregled, a sama terapija je na licu mjesta, i poslije plaćenog pregleda besplatna.

“Kada sam na internetu ukucala ‘Royal line’ Bijeljina, ponuđena su neka tri oglasa za firmu ‘Royal Line BH’, da zapošljavaju nekog, ali prije par godina. Jedva sam našla i neki Facebook profil, ali neodržavan, na kome stoji da se, između ostalog, bave i prodajom masažera”, kazala je čitateljka iz Doboja, koja nam je dala broj sa koga je svekrva dobila pozive, a zvali su je i idući dan, ali se ona više nije javljala.

Redakcija “Nezavisnih” zvala je dotični broj nekoliko puta, ali se niko nije javljao, a broj nije evidentiran ni u BH Telekomu, pa smo kontaktirali firmu “Royal Line” u Srbiji, ali i firmu u Bijeljini koja ima sličan naziv. Nnijedna od te dvije firme ne rade nikakve preglede, te konstatuju da se vjerovatno radi o prevari.

Iz ZTC “Banja Vrućica” za “Nezavisne novine” su potvrdili da nisu upoznati, niti sarađuju sa bilo kakvom firmom iz Srbije koja nudi fizioterapeutske preglede po porodičnim domovima građana u Srpskoj.

Iz Policijske uprave Doboj kazali su da nisu imali evidentiranih prijava građana da su bili žrtve sličnih prevara.

(Izvor: nezavisne.com, foto ilustracija: yandex)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *