Penzioneri pomažu jedni drugima: Kasa uzajamne pomoći spas za velike troškove

Penzioneri u Republici Srpskoj imaju redovne penzije, ali su, kako oni kažu one dosta male da bi se mogli pokriti neki veći troškovi. Nerijetko su prinuđeni da pozajmljuju novac za kupovinu drva, zimnice ili nekogaprata koji im je potreban u domaćinstvu, ili uzimaju iste na rate.

Suočeni sa ovim problemima, mnoga Udruženja penzionera u Srpskoj uspostavila su kase uzajamne pomoći, koje služe za beskamatne pozajmice na određeni vremenski period.

Kasu “pune” penzioneri u toj lokalnoj zajednici, članovi udruženja, od dobrovoljnih članarina i tako se pravi svojevrsni fond solidarnosti među njima. Onaj kome treba pozajmice podnosi zahtjev, a u dogovoru sa Fondom PIO RS, onda mu se mjesečno odbija novac od penzije da bi namirio taj iznos.

U Udruženju penzionera Kneževo postoji kasa uzajamne pomoći koja služi za beskamatne pozajmice na određeni vremenski period.

Ostoja Barišić, predsednik Udruženja penzionera u ovoj opštini, kaže da se uzajamna kasa pomoći pokazala kao izuzetno korisna.

” Bez kamata penzioneri mogu da pozajme novac i vraćaju ga tokom šest mjeseci od penzije”, objašnjava Barišić za Srpskuinfo. Kaže da u prosjeku godišnje daju oko 109 pozajmica do 400 KM, a najviše novca traže za lijekove, zimnicu i ogrev. U Kneževu ima oko 1.700 penzionera.

” Početni fond solidarnosti smo napravili od ušteđevine, odnosno od viška prihoda nad rashodima. Sve je to novac penzionera koji dobrovoljno plaćaju članarine”, objašnjava Barišić.

Predsjednik Udruženja penzionera iz Doboja Rajko Gligorić rekao je da ova asocijacija finansijski dobro posluje i nema dugovanja iako su članarine jedni izvor prihoda, te naglasio da je kasa uzajamne pomoći na raspolaganju za oko 7.700 članova.

Gligorić kaže da se lokana kasa uzajamne pomoći koja je formirana prije 12 godina pokazala kao najbolji vid pomoći članovima i preko koje se na mjesečnom nivou isplati između 40 do 50 pozajmica, koje se u prosjeku kreću od 500 KM do 2.000 KM.

“Penzioner, bez obzira na godine života i visinu penzije, na osnovu uloga u kasu može podići beskamatne pozajmice sa rokom otplate od deset mjeseci”, izjavio je Gligorić i pojasnio da se ova sredstva najčešće koriste za plaćanje režija, nabavku ogreva i zimnice, banjsko liječenje, registraciju vozila.

On kaže da kasu uzajamne pomoći trenutno koristi oko 1.000 članova sa tendencijom povećanja iznosa pojedinačnog uloga, što je čini stabilnom da može odgovoriti na zahtjeve članova. Kao jedino ograničenje uloga on navodi ukupni iznos pojedinačne penzije koja se može opteretiti do 50 odsto, kako je to propisano pravilnikom Fonda PIO.

Prosječna penzija za oktobar

Prosječna penzija za oktobar u Republici Srpskoj iznosila je 541,36 KM i čini 42,39 odsto prosječne plate u Republici Srpskoj.

Iznos najniže penzije za staž od 40 i više godina je 550,69 KM, što je 43,12 odsto prosječne plate u Republici. Za puni staž osiguranja od 40 godina prosječna penzija za oktobar je 806,12 KM, što je 63,12 odsto od prosječne plate u Srpskoj.

Iznos najviše penzije za oktobar u Republici Srpskoj je 2.894,64 KM.

Strukturu korisnika prava čine starosne penzije sa 62,09 odsto, porodične 25,38, invalidske 12,47 i ostala prava sa 0,06 odsto.

(Priredila: Sandra Vukić/Penzionerski centar; foto ilustracija: yandex)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *