Penzioneri preferiraju pomoć i njegu u svojoj kući

Usluge njegovatelja nisu potrebne samo bogatim zapadnjacima, nego i domaćem stanovništvu koje treću životnu dob ne želi provesti u staračkim domovima, nego u vlastitim kućama i stanovima.

U toj činjenici Crveni krst RS vidi svoju šansu za pružanje pomoći i njege u kući na ekonomskim osnovama.

“Djeca koja su već otišla i napustila roditelje u potrazi za boljim životom u Evropi ne vraćaju se da gledaju svoje roditelje. Lakše im je obezbijediti finansijski iznos koji je daleko niži od iznosa koji je prosječna cijena staračkih domova i na taj način se može održati ekonomska opravdanost ovog programa, a može se i kućnim budžetom iznijeti ovaj teret usluga njege i pomoći u kući”, rekao je Rajko Lazić, generalni sekretar Crvenog krsta RS.

Da Dobojlije starost radije žele provesti u toplini vlastitog doma, a ne u objektu sa nepoznatim ljudima, potvrđuje Rajko Gligorić, predsjednik dobojskog Udruženja penzionera koje trenutno ne raspolaže podacima o broju onih koji bi rado otvorili svoja vrata obučenim njegovateljima.

“Iz razgovora sa penzionerima, po mom mišljenju, najveći dio uglavnom preferira njegu u kući. Evo, recimo moja pokojna mama je rekla: ‘Nemojte me, djeco, samo iz kuće, molim vas’. Dakle, više penzionera preferira pomoć i njegu u svojoj kući. E sad, ima jedan broj onih koji vjerovatno iz nekih drugih razloga mora ići u dom. Domovi su, recimo, mogu slobodno reći za 80 odsto penzionera nepristupačni, jedino ako imaju djeca mogućnost da finansiraju. Mali broj penzionera sa svojim penzijama može sebi to priuštiti kad je tamo cijena od hiljadu maraka, pa naviše”, naveo je Gligorić.

U saradnji sa Crvenim krstom Švajcarske u četiri lokalne zajednice u RS, Doboju, Prnjavoru, Šamcu i Foči, desetak godina se realizuje projekat njege i pomoći u kući.

Tim kućne njege i pomoći u Crvenom krstu Doboj na usluzi je za 75 korisnika koji žive u 17 mjesnih zajednica, na raspolaganju imaju tri vozila, te dnevno znaju preći nekoliko stotina kilometara.

“Na terenu, iskreno da vam kažem, situacija je jako teška. Velika je potreba za našim uslugama. Uglavnom su to korisnici treće životne dobi, najviše se radi o bolesnim korisnicima, nepokretnim ili teško pokretnim i korisnicima koji žive sami, odnosno koji nemaju porodicu, djecu i neko drugo lice koje bi brinulo o njima. Najčešće usluge koje pružamo za nepokretne korisnike su jutarnja higijena, jutarnja toaleta, presvlačenje, znači pelene, zamjena posteljine, oblačenje korisnika, priprema obroka, priprema kafe, davanje terapije, praćenje pritiska, šećera i sve ostale usluge koje su potrebne”, priča Nataša Pančić Vukajlović, vođa tima kućne njege i pomoći u CK Doboj.

(Izvor: nezavisne.com; Foto ilustracija: yandex)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *