Penzioneri u BiH – umjetnici preživljavanja

Penzioneri u Bosni i Hercegovini – umjetnici preživljavanja. Dan isplate penzija čekaju s nestrpljenjem, ali kada krenu plaćati račune i kupovati osnovne životne namirnice, kao i lijekove, ne ostane im gotovo ništa. S tek nekoliko stotina maraka teško je biti matematičar.

“Teško onom ko živi od penzije. Penzioner sam, živim sam, sastavljam nekako kraj s krajem, ali ne može svako. To je da dođe ovdje, stavi bijeli čaršaf i prosi. Eto, šta je ta penzija”, kaže penzioner Mahmut Alagić.

“Platiš struju, vodu, smeće… Ostane ti 200 KM za život. Nema tu više, još ako si od nekoga posudio, pa dok vratiš. Života tu nema”, priča penzioner Asim Mašić.

Zbog niskih primanja sezonsko voće za većinu penzionera postaje luksuz, a mnogi kažu da ne bi mogli da im nije djece koja žive u inostranstvu. A cijene rastu…

“Sve skupo, narod s tim ne može živjeti, a raditi se ne može. Sve boli, noge, ruke…”, riječi su penzionerke Đule Okanović.

U Federaciji će penziju za august primiti više od 400.000 penzionera. Najniža iznosi 538 konvertibilnih maraka.

“Više penzioneru ne treba postaviti pitanje kako živi. Kad ustane, sam sebe pita kako će preživjeti današnji dan, a da ne kažem mjesec… S minimalnom penzijom to je umijeće. Danas počinje kupovina lijekova, pa gdje ogrijev i ostalo. Ako neko misli da je komad kruha život penzionera, grdno se vara”, ističe Mirsad Terzić, predsjednik Saveza udruženja penzionera USK.

(Izvor: BHRT, Foto ilustracija: Yandex)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *