Penzioneri u FBiH razočarani: Skroman rast penzija tek u aprilu

Osim velikog broja radnika koji su povjerovali u obećanje Federalne vlade da najniža plata u Federaciji BiH neće biti ispod 1.000 KM, aktuelna federalna vlast (Trojka i HDZ) razočarala je i penzionere koji su, kao i godinu ranije, očekivali akontativno povećanje penzija već u januaru 2024. godine.

Podsjećamo, prošle godine već u januaru penzije su akontativno povećane za oko 11 posto da bi u aprilu bile dodatno uvećane za još 5 posto, te vanredno za oko 4 posto. Sve u svemu, prošle godine penzije su u tri korekcije uvećane za oko 20 posto, dok ove godine, u najboljem slučaju, penzioneri mogu očekivati rast penzija od 6 posto, i to tek od aprila ove godine.

Ovogodišnje povećanje penzija biće manje od stope inflacije, što zapravo znači da penzije u stvarnosti uopće neće rasti nego će biti čak i niže nego protekle godine.

Kako je rast BDP-a manji od 3 posto, ne postoji zakonska mogućnost za vanredno usklađivanje penzija, kako je to urađeno protekle godine zahvaljujući snažnom rastu BDP-a.

Isplata penzija za decembar u Federaciji BiH počela je u srijedu, 3. januara 2024. godine, a kako smo naveli penzije se do aprila ove godine neće povećavati.

Najniža penzija za decembar iznosi 538,27 KM, a zagarantirana penzija 642,40 KM.

Najviša penzija ostvarena prema Zakonu o PIO iznosi 2.800 KM, dok prosječna penzij iznosi 675,57 KM.

Penzije za decembar primit će 444.666 korisnika, a ukupno potrebna sredstva za isplatu iznose oko 270 miliona maraka, izvijestili su iz Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje.

(Izvor: slobodna-bosna.ba)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *