Penzioneri u USK-u izuzetno teško žive

Sve češća poskupljenja i neusklađenost rasta penzija doveli su do situacije u kojoj mnogi penzioneri u Unsko-sanskom kantonu jedva preživljavaju, a predsjednik kantonalnog Saveza udruženja penzionera Mirsad Terzić kaže da se mnogi penzioneri javljaju u prostorije tog saveza sa zahtjevima da im se pomogne.

Navodi kako to nisu samo penzioneri s minimalnom penzijom, već ima se javljaju i oni s većim penzijama.

Penzioneri danas izuzetno teško žive. Posebno ako žive sami, nemaju djece ili su im djeca u inostranstvu. U Unsko-sanskom kantonu čak imamo slučajeva da penzioneri šalju novac svojoj djeci koja su otišla vani da rade i našla su se u teškoj situaciji. Dakle, ne radi se tu samo o nabavci osnovnih životnih namirnica s čime se penzioneri danas bore, već i sa ostalim elementima života koji su njima trenutno nedostižni”, kaže Terzić.

Dodaje kako se broj penzionera u Federaciji BiH generalno, a tako i na području Unsko-sanskog kantona, iz godine u godinu povećava i dosta je veći u odnosu na smrtnost ove populacije.

“Nama je interesantan taj podatak jer to stvara dodatna sredstva i obaveze. S druge strane, imamo primjera da vlasti, kada žele ugasiti požar u nekoj državnoj firmi, pristupaju penzionisanju određenog broja radnika čime se slabi punjenje penzionog fonda kroz plaćanja doprinosa i ostalih obaveza”, upozorava Terzić.

Nada se da će penzije u FBiH biti povećane za tri posto koliko penzioneri traže od Vlade, kao i da će isplatiti jednokratnu novčanu pomoć od 200 KM za penzionere koji imaju penzije do 1000 KM, te da neće doći do najavljenih protesta.

(Izvor i foto: startbih.ba)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *