Ovaj evropski grad je najkvalitetniji za život na svijetu

Kvalitet života je važan pokazatelj koji treba uzeti u obzir pri rangiranju najboljih gradova na svijetu. Ali šta je tačno kvalitet života i kako ga možemo procijeniti?

Sve, od gastronomske ponude, do stope kriminala, može uticati na kvalitet života stanovnika nekog grada, ali potpuno novi Globalni indeks gradova kompanije “Oxford Economics” uzeo je u obzir šest važnih indikatora: očekivani životni vijek, prihod po osobi, jednakost prihoda, rekreacija i kulturna ponuda, brzina interneta i troškovi stanovanja.

Za grad sa najboljim kvalitetom života po ovim kriterijumima izabran je Grenobl u Francuskoj koji prema popisu iz 2015. ima 160.000 stanovnika.

“Prijestonica Alpa” je poznata kao omiljena planinarska destinacija, kao i centar za naučna istraživanja, piše “Time out”.

Na drugom mjestu na listi nalazi se Kanbera, glavni grad Australije, a on je ujedno i jedini neevropski grad u prvih 10, prenosi Danas.

Čak tri grada iz Švajcarske su uvršteni na listu gradova sa najboljim kvalitetom života na svijetu. Bern je rangistrovan kao treći, Bazel je peti, a Cirih osmi na listi.

10 najboljih gradova na svijetu po kvalitetu života

  1. Grenobl, Francuska
  2. Kanbera, Australija
  3. Bern, Švajcarska
  4. Bergen, Norveška
  5. Bazel, Švajcarska
  6. Luksemburg, Luksemburg
  7. Rejkjavik, Island
  8. Cirih, Švajcarska
  9. Gent, Belgija
  10. Nant, Francuska
Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *