U FBiH bi se moglo oformiti vijeće penzionera

Savez udruženja penzionera/umirovljenika u FBiH pripremio je tekst sporazuma s ciljem formiranja vijeća penzionera FBiH koji je predat federalnom ministru rada i socijalne politike Adnanu Deliću.

Federalna Vlada je na sjednici održanoj u srijedu u Mostaru na prijedlog Ministarstva donijela zaključak o prihvatanju informacije o potrebi formiranja vijeća penzionera.

Ministarstvo rada i socijalne politike zaduženo je da u roku od tri mjeseca sa predstavnicima Saveza udruženja penzionera/umirovljenika u FBiH – Sarajevo, te Saveza kantonalnih udruga umirovljenika/penzionera u FBiH – Mostar usaglasi tekst sporazuma koji će dostaviti Vladi na razmatranje.

Iz Ministarstva napominju da bi se formiranjem vijeća penzionera, na osnovu sporazuma između Vlade i predstavnika penzionera, mogli utvrditi principi djelovanja, sastav, način odlučivanja, djelokrug rada i nadležnosti. Pojašnjeno je da bi vijeće bilo uspostavljeno s ciljem vođenja zajedničke djelatnosti socijalnih partnera u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, afirmacije i zaštite prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i razvijanja socijalnog dijaloga u ovom segmentu.

– Cilj formiranja vijeća je da sutra Vlada ne može odlučivati o životnim pitanjima penzionera, a da penzioneri veze nemaju o tome. Znači, kad se tiče zakona, propisa, pravila, naknada, nadležnosti, prava, potrebno je da se to vijeće konsultuje, a ono će se sastojati od predstavnika federalne Vlade, ministarstava rada i socijalne politike, finansija, zdravstva i predstavnika oba saveza udruženja penzionera, federalnog i kantonalnog u Mostaru. Tako će, prije nego se nađe na stolu pred užim dijelom Vlade, o tome biti upoznati penzioneri šta se tim hoće, uzeti njihovo mišljenje i njihovi zahtjevi, jer se dešavalo da dobijemo neki zakon ili propis a da niko nije pitao ko će konzumirati ta prava. To je savjetodavno tijelo koje će biti formirano s ciljem da ova populacija bude uključena i da se čuje njeno mišljenje, rekao je za Oslobođenje Redžo Mehić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera/umirovljenika u FBiH, dodajući da se ovim ne izmišlja ništa novo, te da je to nešto što druge zemlje u susjedstvu već imaju.

 

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *