Poziv penzionerima USK da dostave podatke

Savez Udruženja penzionera Unsko-Sanskog Kantona poziva građane koji imaju međunarodnu i bh. penziju, čija ukupna visina ne prelazi najnižu penziju u Federaciji BiH, da dostave dokaze o penzijama kako bi blagovremeno bili uzeti u razmatranje u sklopu budućih izmjena Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Na sastanku predstavnika svih opštinskih i gradskih udruženja penzionera, koji je nedavno održan u Gradačcu, razgovarano je o mogućnostima povećanja trenutnih penzija, ali i ujednačavanju najnižih penzija u Federaciji BiH.

“Mi pripremamo prijedlog izmjena i dopuna člana 82. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, gdje se regulišu srazmjerne penzije penzionera u FBiH i to one koje su ostvarene jednim dijelom ili trećim dijelom u zemljama okruženja i šire. Takvih u FBiH ima oko 222.000 koji imaju ukupna primanja ispod najniže penzije. Ima penzionera koji su ostvarili penzije po osnovu porodične nasljedne penzije sa više strana. Tako imate osoba koja imaju 50 eura penziju iz Republike Hrvatske, a 125 KM od Federacije BiH i to su sredstva koja su nedovoljna za životne potrebe”, pojašnjava predsjednik Saveza udruženja penzionera Unsko-sanskog kantona Mirsad Terzić.

Apeluje na sve penzionere u ovom kantonu da u Savez dostave svoje podatke, čekove od penzija koje primaju i zahtjev. Napominje da su to samo oni penzioneri koji ostvaruju penzije po jednom ili više osnova po međunarodnim sporazumima s Federalnim zavodom PIO/MIO i da njihov iznos ne iznosi više od minimalne penzije.

(Izvori foto: Fena)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *