Pravo je vrijeme za vakcinaciju protiv gripe

Iz nadležnih institucija tvrde da su nabavljene dovoljne doze vakcina. Vakcinacija u RS je već počela, a od ponedjeljka počinje i u Kantonu Sarajevo, a uskoro će i u ostalim kantonima.

Institut za javno zdravstvo u saradnji sa Vladom Republike Srpske obezbijedio je besplatnih 20.000 doza vakcina, namjenjena određenim rizičnim grupama, u koju spadaju i stariji građani, a za komercijalnu vakcinaciju 3.500 doza, izjavio je vršilac dužnosti direktora Instituta Bojan Đenić.

Cijena te komercijalne vakcine nije mijenjala u odnosu na prošlu godinu i ona ostaje na prošlogodišnjoj cijeni od 28KM

U Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH kažu da su nabavljene dovoljne količine vakcina protiv sezonske gripe. Najveća količina prvobitno je nabavljena za zdravstvene radnike, koji su u stalnom kontaktu sa pacijentima, dok će kantonalna ministarstva u narednom periodu nabaviti veću količinu za druge rizične grupe.

Ove godine Zavod za javno zdravstvo Federacije omogućio je 7.000 doza cjepiva protiv gripe koji će se distribuirati nadamo se ili krajem ove sedmice ili iduće.

“Distribuirali smo 6.000 doza prema kantonalnim zavodima za javno zdravstvo koje će ih dostaviti zdravstvenim ustanovama. Pozivamo zaista sve zdravstvene radnike da se uključe.
Na pitanje trenutne epidemiološke situacije iz federalnog ministarstva nam kažu da su slučajevi koronavirusa opet prisutni i da bi rizične grupe ljudi trebale izbjegavati gužvu i kontakte”, navodi Siniša Skočibušić, direktor ZZJZ FBiH.

(Izvor: BHRT; foto ilustracija: yandex)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *