5 savjeta za uštedu u domaćinstvu

Svako domaćinstvo može da uštedi. Mi vam u nastavku donosimo pet savjeta kako da to postignete.

1. Ispitajte energetsku efikasnost vaših aparata

Provjerite da li su vaši kućni aparati energetski efikasni. Ukoliko primjetite da neki aparat troši previše energije, razmislite o zamjeni starog aparata novijim modelom sa boljom energetskom oznakom. Ovo će vam dugoročno pomoći da smanjite račune za električnu energiju.

2. Pobrinite se za dobru izolaciju

Zaštita doma od toplotnih gubitaka može biti ključna za uštedu energije. Provjerite da li je vaša kuća dobro izolovana, posebno krov i zidovi. Ako primjetite curenje toplote ili hladnoće, razmotrite dodavanje dodatne izolacije. Ovo će vam pomoći da zadržite temperaturu u kući stabilnom i smanjite potrebu za upotrebom grijanja ili klima uređaja.

3. Koristite LED sijalice

Jedna od najjednostavnijih promjena koje možete napraviti je zamjena tradicionalnih sijalica LED sijalicama. LED sijalice koriste manje energije i traju duže od običnih sijalica, što će vam pomoći da smanjite potrošnju električne energije i uštedite novac na dugi rok.

4. Isključite aparate kada ih ne koristite

Mnogi kućni aparati i uređaji troše energiju čak i kada su isključeni, ali su još uvijek priključeni na struju. Da biste spriječili tzv. “stand-by” potrošnju, isključite sve nepotrebne uređaje iz struje kada ih ne koristite. Ovo uključuje televizore, računare, punjače, mikrotalasne pećnice i druge slične aparate.

5. Promjenite navike potrošnje vode

Ušteda vode takođe može biti važan dio smanjenja kućnih troškova. Obratite pažnju na vaše navike korišćenja vode, kao što su tuširanje umjesto kupanja, zatvaranje slavina dok perete zube ili perete sudove, i popravljanje eventualnih curenja u kući. Takođe možete razmotriti instaliranje uređaja za štednju vode, kao što su prskalice sa niskim protokom ili vodokotlići sa duplim ispiranjem.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *