Je li isplata penzija ugrožena?

Budući da penzioni sistem počiva na međugeneracijskoj solidarnosti, odnos između broja radnika i broja penzionera u Federaciji BiH godinama je loš i narušen do te mjere da je praktično neodrživ.

Ovo je izjavio Redžo Mehić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera/umirovljenika FBiH, dodajući da je ovo posebno apostrofirano na sastanku koji su predstavnici udruženja penzionera održali sa federalnim ministrom rada i socijalne politike Adnanom Delićem.

“Na primjer, 1991. godine na jednog penzionera su radila tri radnika u BiH. Sada je to 1,27, pa smo rekli ministru da pod hitno radi šta zna na planu otvaranja novih radnih mjesta, povećanja plaća, zapošljavanja ljudi da ne idu vani, jer nam odoše mladi i stručni kadrovi. On je to shvatio krajnje ozbiljno. Drugi naš zahtjev je da pod hitno ide na izradu novog Zakona o organizaciji PIO. To podrazumijeva u prvom redu Federalni zavod PIO/MIO sa filijalama, njegovu tromost, neefikasnost… Ne bih davao ocjene u tom smislu, jer možda postoje objektivne okolnosti”, kaže Mehić.

Ističe da je završen nacrt zakona o organizaciji PIO-a u FBiH, čijim usvajanjem se hoće postići to da federalni Zavod bude efikasniji kako sutra, na primjer, ne biste dobili rješenje da idete u penziju, a onda čekali mjesecima da dobijete zarađena primanja.

Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, kaže za Oslobođenje da je više uzroka zbog kojih se probiju rokovi ili do kraja ne ispoštuju kad se rješavaju predmeti.

Slaže se da se može poboljšati rad Zavoda, a na pitanje da li su za to potrebne izmjene zakona, odgovara kako je to teško reći.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *