Zašto stariji od 65 godina ne mogu sebi dokupiti staž za penziju?

Građani Federacije Bosne i Hercegovine stariji od 15 i mlađi od 65 godina života mogu sebi uplaćivati staž. Međutim, postavlja se pitanje šta je sa osobama koje navrše 65 godina i kod predaje zahtjeva za penziju saznaju da im za penzionisanje nedostaju godina-dvije staža.

U Federaciji BiH uslovi za penziju su minimalno 15 godina staža i 65 godina života ili 40 godina staža bez obzira na godine života.

“Ja sam u oktobru ove godine napunio 65 godina starosti, predao zahtjev za penziju, ali mi nije odobreno jer sam imao ukupno radnog staža 11 godina i sedam mjeseci, plus učešće u ratu u trajanju od 57 mjeseci. Kažu da mi nedostaju dvije godine i malo manje od dva mjeseca da bih dobio penziju. Da li osobe starije od 65 godina mogu sebi uplaćivati staž”, pita Davor T.

Portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Tomislav Kvesić kaže kako dobrovoljno može uplaćivati svaka osoba starija od 15 i mlađa od 65 godina života.

“Tako je zakonom definisano ako ima opštu zdravstvenu sposobnost. Za ovu godinu to je 288,83 KM po mjesecu. U slučaju koji navodite, čovjek dakle ne može uplaćivati dobrovoljno staž, jedino ako ima neki period gdje je bio prijavljen, a da nisu plaćeni doprinosi”, ističe Kvesić.

To se može regulisati na način da plati sam ili preko preduzeća u kojem je radio. Dakle, ako ima takav period. Ako nema, jedina opcija mu je da ispuni uslove za penziju da se negdje zaposli–, pojašnjava Kvesić.

Savjetuje građane da na vrijeme počnu razmišljati o tome koliko imaju staža.

“Ima opcija da zavod za zapošljavanje dokupi do tri godine nedostajućeg staža, ali uslov je da je osoba prijavljena na zavod za zapošljavanje. Bilo je slučajeva da čovjek tako ima 12-13 godina staža, nije prijavljen na biro i onda kada napuni 65 godina, pita “šta bih ja sada mogao”. Sada ništa, osim se zaposliti, a malo je teže zaposliti se u tim godinama ako niste radili prije toga godinama, a ima dosta takvih slučajeva”, kazao je Kvesić.

(Izvor: visokoin.com, foto ilustracija: yandex)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *