Predloženo da penzioneri mogu da budu i savjetnici

Izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, o kojim će ove sedmice glasati državni parlamentarci, između ostalog je predviđeno da ubuduće savjetnici ministara, članova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Predsjedništva Bosne i Hercegovine mogu biti i oni koji su stekli uslove za penzionisanje.

Ovakvih već ima među savjetnicima funkcionera, ali oni vjerovatno rade po ugovoru o djelu.

Razlika je u tome da po ugovoru o djelu imaju naknadu koja im je određena, a izmjenama zakona o državnoj službi bi im se omogućilo da ostvare prava na platu i sve naknade koje s platom idu.

Trenutno Željka Cvijanović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, među savjetnicima ima Boška Tomića koji ima 75 godina, a ove godine 75 godina puni i savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, Šahbaz Džihanović.

Imajući u vidu da državni revizori nisu imali nikakve zamjerke na savjetnike članova Predsjedništva BiH, za pretpostaviti je da oni nisu zvanično imenovani već rade po ugovoru o djelu, što je dozvoljeno.

Među savjetnicima funkcionera ima i onih koji iduće godine stiču uslove za penziju po osnovu godina života tako da bi im predložene izmjene i dopune Zakona o državnoj službi dobrodošle za ostvarivanje većih prava nego što bi ih imali po ugovoru o djelu.

(Izvor: Faktor; foto: Fena)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *