Vještačka inteligencija otkriva: Otisci prstiju ipak nisu tako jedinstveni

Otisci prstiju na vašim rukama nisu tako jedinstveni kao što se mislilo. Ovo novo istraživanje, biće značajno u kriminalistici.

Vještačka inteligencija otkrila, vaši otisci prstiju zapravo nisu toliko jedinstveni koliko se mislilo.

Pa, barem kada se porede otisci jedne osobe, ali sa različitih prstiju. Dugo se vjerovalo da su otisci prstiju različitih prstiju iste osobe jedinstveni – da otisak vašeg kažiprsta ne liči baš na otisak srednjeg prsta, piše Science Focus.

Ovo vjerovanje o jedinstvenosti „intrapersonalnih otisaka prstiju“ imalo je veliki uticaj na forenzičku nauku. Na primjer, ako bi počinilac nekog zločina ostavio otiske različitih prstiju na različitim mjestima zločina, policiji bi bilo teško da ih poveže s jednom osobom.

Međutim, vještačka inteligencija pod nazivom „duboka kontrastna mreža“, koju su izgradili naučnici sa Univerziteta Kolumbija, mogla bi da bude od velike pomoći u rješavanju zločina.

Nakon obuke na bazi podataka od 60.000 otisaka prstiju, naučnici su otkrili da mogu predvidjeti da li su dva otiska sa različitih pristiju otisci iste osobe, sa tačnošću od 77 odsto.

Ova cifra bi bila još veća ako bi vještačka inteligencija dobila na uvid sve pste sa jedne ruke.

„Zamislite kako će se vještačka inteligencija ponašati kada bude obradila milione, a ne hiljade otisaka prstiju“, rekao je Aniv Rej, student inženjeringa na Kolumbija univerzitetu.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *