Recept naučnika za kvalitetniji san u 2024. godini

Svake nove godine razmišljamo šta bismo promijenili u životu. Da li će to biti zdravija ishrana? Više vežbanja i fizičkih aktivnosti? Nova i stara prijateljstva? Način na koji se nosimo sa stresom?

Kako ističu stručnjaci, prije svega treba da se usredsredimo na kvalitetan i dobar san.

Dobar san pozitivno utiče na dobro raspoloženje, poboljšava nivo energije, pa je lakše ostvariti snove i ciljeve.

Savjet je da je za kvalitetan san potreban kontinuitet tokom svake noći. Tako prelazimo sve četiri faze sna, gdje svaki ciklus traje do 90 minuta. Većini ljudi potrebno je sedam do osam sati sna.

Savjeti za zdrav i kvalitetan san su:

  • napraviti raspored odlazaka u krevet i buđenja,
  • držati se rasporeda sna i tokom vikenda i kratkih odmora.

„Ako se vrijeme spavanja i buđenja menjaju iz dana u dan ili vikendom, vaš ritam spavanja nije predvidiv, a tijelo ne zna kako da reaguje. Budite se u isto vrijeme svakog jutra“, rekao je klinički psiholog i stručnjak za spavanje Majkl Grandner.

Ne uzimajte alkohol da biste smirili živce ili pomogli sebi da zaspite. Alkohol može da pomogne da zaspimo, ali postoji mogućnost da se preskoči neka od faza sna, što nije dobro za zdravlje.

Tijelo treba da iskusi sve tri faze sna – lagani san, REM stanje ili stanje sna i dubok san – da bi se u potpunosti obnovilo.

Kofein se ne preporučuje poslije podneva, kao ni teški začini koji izazivaju gorušicu ili druge probleme sa varenjem.

Postoji mnogo više načina da trenirate svoj mozak da zaspi i ostane u snu. Dobre navike uključuju eliminisanje plave svjetlosti i buke, tople kupke ili jogu za opuštanje i održavanje spavaće sobe hladnom i bez elektronskih uređaja.

Nauka nam govori da se bolje odmaramo na nižim temperaturama (15 do 20 stepeni Celzijusa).

Plava i druga LED svjetla koja emituju laptopovi, pametni telefoni i televizija ometaju proizvodnju melatonina, hormona sna u našem tijelu.

 

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *