Savjeti za sigurnu kupovinu: Prepoznajte prevaru, nučite koja su vaša prava!

U posljednje vrijeme često možemo da pročitamo naslove u novinama i na portalima kako su penzioneri prevareni u nekoj kupovini. Obećano im je jedno, dobiju drugo, ili nerijetko ne dobiju ništa.

Iz udruženja potrošača sa područja BiH saglasnisu u tome da penzioneri posebno treba da vode računa o kvalitetu, a ne samo cijenama, prilikom kupovine određenih proizvoda i robe.

Vrlo je važno da koristite i pravo na reklamacije, a po potrebi i da se obratite nadležnoj tržišnoj inspekciji u slučaju pojave bilo kakvog problema ili nedoumica.

Iz Institucije Ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH ističu da su u toku 2023. Zaprimili oko 1.200 žalbi potrošača, a među žalbama dosta je i onih koje su uputili penzioneri.

“Potrošači se najčešće žale na usluge isporuke grijanja, telekomunikacija, kupovinu I reklamaciju robe, uređaja i slično”, navode iz Institucije, dodajući da se tek nekoliko žalbi odnosilo na cijene i finansijski sektor.

Ono što su istakli kao nešto na šta bi osobe, posebno penzioneri, trebali da obrate pažnju je da vodite računa i pročitate deklaracije robe ili aparata koji kupujete.

“Ne brzati sa kupovinom. Ne davati lične podatke. Ne davati sigurnosne brojeve sa kartica. Voditi se načelom da ako nešto zvuči predobro da bi bilo istinito, kroz iskustvo Institucije ombudsmana u 99% slučajeva i jeste tako, prevara”, navode za Penzionerski centar iz Institucije Ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Ističu da bi starije osobe posebno trebale da razmisle o kupovinama i da li stvarno postoji potreba za istim.

Voditi računa da su kupovina putem socijalnih mreža i preprodavača vrlo nesigurne i pune prevara. Izbjegavati kupovinu na daljinu i putem predstavnika koji u vlastitim objektima penzionera vrše prezentacije i zaključuju ugovore na više obročnih rata, jer često su to nepotrebni uređaji, a od značajne financijske vrijednosti”,  ističu u Instituciji.

Prava potrošača

Od dana kupovine nekog proizvoda počinje teći zakonski rok od 24. mjeseca tokom kojeg potrošači u Bosni i Hercegovini mogu izvršiti reklamaciju kupljene robe.

To je samo jedno od prava potrošača u BiH s kojima, nažalost, velika većina stanovnika naše zemlje nije upoznata, ocijenila je izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor Murisa Marić za Fenu.

Ona je istakla kako uprkos tome što su udruženja potrošača i mediji u brojnim emisijama, na portalima i na društvenim mrežama govore o problemima i pravima potrošača, stanovnici BiH slabo su informisani i mnogi od njih ne znaju ništa o svojim pravima.

Na području BiH dva zakona tretiraju ovu oblast. Zakona o zaštiti potrošača BiH usvojen je 2006. godine, a 2012. godine Zakon o zaštiti potrošača u Republici Srpskoj.

Marić ističe kako je državni zakon odavno zastario i ne ide u korak s direktivama Evropske unije, a za sada nema nikakvih naznaka da se radi na novom zakonskom rješenju.

Potrošači u RS imaju pogodnost da u prvih šest mjeseci mogu odmah tražiti povrat novca ili zamjenu proizvoda, a nakon šest mjeseci imaju prvo na popravku. Zatim se koriste i prava povrata ili zamjene sve do isteka roka od 24 mjeseca, dok u državnom zakonu ove odredbe nisu definirane.

Rok za odgovor trgovca od dana uložene reklamacije je osam dana. Ako potrošač ne dobije odgovor nakon osam dana, može se obratiti tržišnoj inspekciji koja dalje preuzima predmet u rješavanju, objasnila je Marić.

Piše: Sandra Vukić/Penzionerski centar

Foto ilustracije: yandex

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *