Slovenija najbolja u regionu: Gdje se sve penzioneri voze besplatno

Banjalučki penzioneri od maja će imati besplatan javni prevoz, a ovu mjeru već imaju pojedini veći gradovi regiona.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je rekao da će u ovom gradu biti doživotno besplatne mjesečne karte za 48.000 penzionera za šta će iz budžeta ove godine biti izdvojeno šest miliona maraka. To je za sada jedini grad u Srpskoj u kojem će najstariji moći besplatno koristiti javni prevoz.

Iako brojni gradovi, kako u BiH, tako i u okruženju imaju povlastice za ugrožene kategorije stanovništva, u ovim gradovima penzioneri se takođe voze besplatno.

Pravo na na besplatan javni prevoz u Sarajevu imaju samo penzioneri sa najnižom penzijom, što je do juče bio slučaj i u Banjaluci, a povlastice imaju još neke kategorije stanovništva.

Građani stariji od 65 godina, koji imaju prebivalište na teritoriji Beograda, prema novom sistemu javnog prevoza od 2023. godine ostvaruju pravo na doživotne kartice za javni prevoz. Ove kartice su besplatne i penzioneri će sa njima moći da se voze javnim prevozom bez ograničenja.

Još jedan grad u Srbiji odlučio je besplatan prevoz dati svojim najstarijim građanima. Niš je odlučio da od 5. maja ove godine svi penzioneri stariji od 65 godina imaju besplatan gradski i prigradski prevoz, a ovu povlasticu do sada su imali samo oni stariji od 70 godina.

Što se tiče Crne Gore besplatan prevoz imaju penzioneri sa područja grada Budva.

I Zagreb je do sada imao određene povlastice za javni prevoz koje su uživali pojedini penzioneri, ali će, kako je najavio gradonačelnik, od 1. juna svi stariji od 65 godina, imati besplatan prevoz ZET-om.

Slovenija je ipak, od zemalja regiona, otišla korak dalje. Tamo besplatan javni prevoz imaju svi državljani stariji od 65 godina, bez obzira u kojem gradu žive.

(Izvor: mondo.ba; Foto ilustracija: yandex)

 

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *