Šta je devizni račun?

Devizni račun je poseban bankovni račun koji vam omogućava da držite novac u stranoj valuti, kao što su dolar, euro ili funta. To znači da umjesto da držite novac samo u domaćoj valuti, možete ga držati i u drugim valutama koje se koriste u drugim zemljama.

Zašto bi neko želio da ima devizni račun? Pa, postoji nekoliko razloga. Prvo, devizni račun vam omogućava da primite novac u stranoj valuti, na primjer ako imate prijatelje ili rođake koji žive u inostranstvu i žele da vam pošalju novac.

Takođe, ako putujete u inostranstvo, možete koristiti devizni račun za čuvanje novca u valuti zemlje u koju putujete, što može biti praktično i može vam pomoći da izbjegnete troškove konverzije valuta.

Drugi razlog za otvaranje deviznog računa je investiranje. Ako želite da investirate u inostranstvu, možete koristiti devizni račun za kupovinu stranih akcija, obveznica ili drugih finansijskih instrumenata.

Važno je napomenuti da devizni račun može biti koristan, ali takođe nosi određene rizike. Kurs valuta se može mijenjati, što znači da vrijednost vašeg novca u stranoj valuti može varirati. Takođe, neke banke mogu naplaćivati naknade za otvaranje i održavanje deviznog računa.

Prije nego što otvorite devizni račun, preporučljivo je da se konsultujete sa bankom i pažljivo razmotrite sve prednosti i mane.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *