Starački domovi u Mostaru puni, cijene smještaja porasle

Sa inflacijom rastu cijene u svim segmentima životima, pa je tako proteklih nekoliko mjeseci porasla i cijena smještaja u domovima za stare.

Iako cijene rastu domovi su i dalje puni, a njihove usluge većinom plaća porodica, jer sa niskim penzijama rijetko koja osoba treće životne dobi sebi može priuštiti boravak u ovim ustanovama.

U nastaku vam donosimo spisak nekoliko domova na području Mostara i neke osnovne informacije o njima.

Centar za stara i iznemogla lica – osobe Mostar

Centar za stara i iznemogla lica – osobe Mostar svoju djelatnost obavlja na dvije atraktivne lokacije. U svojim smještajnim kapacitetima raspolaže sa 200 mjesta u komfornim jednokrevetnim i višekrevetnim sobama, te sobama predviđenim za smještaj teško bolesnih korisnika. Sve sobe posjeduju vlastito centralno grijanje.
Smještaj u Centru za stare i iznemogle osobe poskupio.
Ovaj Dom slovi za jedan od jeftinijih u državi, a do sada je za smještaj pokretne osobe očuvanog fizičkog i mentalnog zdravlja bilo potrebno izdvojiti 630 KM, a od 1. septembra cijena je porasla na 750 KM. Za smještaj nepokretne osobe i osobe kojoj je potreban nadzor 24 sata bilo je potrebno plaćati 770 KM, a od 1. Septembra ta usluga košta 900 KM.

Dom za stare i nemoćne Miran san

U ovoj ustanovi u ponudi je širok spektar njegovateljskih usluga za starije, s posebnim naglaskom na osjećaj slobode i sigurnost
“Nudimo osim smještaja i kompletnu njegu koju zaslužuje svaka osoba, kao i ljubazno osoblje u našim centrima”, napominju iz Doma Miran san,
U sklopu oporavka nude i fizikalnu terapiju sa certificiranim ortopedima i stručnjacima, a u sklopu medicinske usluge, štićenicima je na raspolaganju pregled doktora, kao i sanitetski prijevoz.

Dom umirovljenika Emaus – Potoci

Prvi korisnici Caritasova Doma umirovljenika Emaus u Potocima kraj Mostara uselili su 5. Septembra 2022. Godine.
Caritasov Dom raspolaže sa 9 apartmana i 3 sobe, ukupnog kapaciteta 21 ležaja. Drugi prostorni kapaciteti Doma su: prostrani park, atrij, tv dvorana i dnevni boravak, te kapelica.
Uz usluge smještaja i prehrane, Dom umirovljenika pokretnim stanarima nudi i druge sadržaje primjerene njihovu zanimanju i dobi, kao što su različite kreativne radionice, društvene igre, fitnes vježbe, duhovne sadržaje i sl.
Dom Emaus nudi i privremeni smještaj za članove porodice prilikom posjeta svojim najbližima.

Centar za stare osobe

Centar je projekat Medžlisa Islamske zajednice Mostar i jedini projekat sa uslugama za osobe treće životne dobi po islamskim principima u Bosni i Hercegovini.
Briga o osobama treće životne dobi odvija se u moderno opremljenim smještajnim kapacitetima i ugodnostima prirode platoa Podveležja na obroncima planine Velež u srcu Hercegovine.
Medžlis Islamske zajednice Mostar kroz Centar za stare osobe olakšava život porodicama kroz visokokvalitetne usluge za starije i nemoćne, pokretne, polupokretne i nepokretne osobe. Centar raspolaže sa kapacitetom od 60 kreveta. Opremljen je savremenom opremom koja odgovara svim evropskim standardima.
Cijena za pokretne osobe iznosi 1.000 KM mjesećno, dok je za polupokretne osobe potrebno izdvojiti 1.250 KM mjesečno.

(Autor: Sandra Vukić/Penzionerski Centar)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *