Svaki rođendan proslavljaju kao praznik

Pod krovom Gerontološkog centra u Derventi svaki rođendan ili bilo koji drugi povod za proslavu, svakog od oko 90 korisnika, pretvara se u praznik za sebe, a dobro raspoloženje i toplina zajednički je zadatak i rukovodstva i svih stanara.

Ova ustanova svoja vrata za starije i osobe koje ne mogu same o sebi da brinu, te raseljene, otvorila je prije tri godine, a za svo to vrijeme nije manjkalo sadržaja i aktivnosti kojima su dani svih stanara bivali vedriji.

Za vrijeme rođendana i praznika, ipak, vlada posebno raspoloženje, a nerijetko se i zapjeva i zaigra kolo.

“U našoj ustanovi nastojimo da svaki dan ispunimo nekim sadržajima, zajedničkim druženjem i osmijesima. Svakako, obilježavamo sve rođendane, religijske praznike i značajne datume i to su zaista posebni dani. Nedavno nam je, u okviru obilježavanja rođendana jednog korisnika, u gostima bila i izvorna grupa što je neke nagnalo na pjesmu, neke na igru, a sve zajedno na smijeh i dobro raspoloženje”, objasnila je direktorica Gerontološkog centra Sanja Grubiša, dodavši da u proslave nastoje da uključe sve korisnike.

“Većinu tih manifestacija priređujemo u našem restoranu, a kada je bilo ljepše vrijeme, korisnike smo vodili na šetnju, na kafu ili posjetu biblioteci i parku. Povodom pravoslavnih praznika, organizovali smo i odlazak u Saborni hram Uspenja Presvete Bogorodice”, kazala je Grubiša.

U ovoj ustanovi rado primaju i goste.

“Kako nam se bliži zimski period, iz dana u dan, njegovateljice pripremaju radionice. Uređen je i dnevni boravak koji najviše u poslijepodnevnim časovima bude ispunjen korisnicima koji igraju domine, karte i druge društvene igre ili čitaju i druže se”, dodala je direktorica ovog centra kazavši da je to vrijeme uvijek rezervisano za smijeh i šale.

Ona je istakla da su nastojanja svih zaposlenih da učine da se korisnici osjećaju ugodno, da se druže i ispune dane treće životne dobi lijepim trenucima.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *