Vakcinacija protiv gripa u Domu penzionera

Dolaskom hladnijih dana stižu i brojne respiratorne viroze, a da bi stanovništvo što bolje bilo zaštićeno u pojedinim domovima zdravlja u Srpskoj počeo je proces imunizacije komercijalnom vakcinom protiv sezonskog gripa.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa ključni je, kažu ljekari, štit za očuvanje kolektivnog zdravlja. Vrijeme neophodno za sticanje imuniteta kreće se od dvije do tri sedmice nakon vakcinacije, a trajanje imuniteta varira između šest i 12 mjeseci.

Da bi zaštitili svoje korisnike i rukovodstvo “Doma penzionera” u Banja Luci uspješno je ogranizovalo i obavilo vakcinaciju protiv sezonskog gripa.

Besplatnu vakcinu mogu da prime su pacijenti na hemodijalizi, pacijenti koji boluju od šećerne bolesti, pacijenti koji su liječeni kardiohirurškim metodama liječenja, pacijenti kod kojih je rađen bajpas, pacijenti sa ugrađenim vještačkim valvulama, pacijenti sa ugrađenim pejsmejkerom, pacijenti koji su završili hemioterapiju, pacijenti oboljeli od mišićne distrofije i multiple skleroze, te lica sa posebnim potrebama u kolektivnom smještaju.

Svi zainteresovani građani, koji ne spadaju ni u jednu od navedenih grupa pacijenata, za vakcinaciju protiv sezonskog gripa se mogu javiti u Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i istu platiti 28 KM.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *